Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Битовите потребите на ток да излязат на свободния пазар от 2026 г. приеха на първо четене в НС


Депутатите одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката . Вносител е Министерският съвет. Народните представители гласоподаваха с 98 гласа " За ", 49 гласа " срещу " и без въздържали се. В поддръжка на законопроекта на Министерски съвет партиите, които го поддържаха са ГЕРБ/СДС с 40 гласа " За ", ПП/ДБ с 41 гласа " За ". и Движение за права и свободи със 17 гласа " За ". Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Възраждане гласоподаваха срещу. Независимият депутат Радостин Василев не взе участие в гласуването.

В подтекста на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев съобщи, че жителите са обезпокоени от идните си сметки за ток през зимата. Съществува догадка да се образуват 3 публични доставчика в лицето на електроснабдителните сдружения , уточни Стойнев, който не вижда по какъв начин ще има ниска цена на микса на електрическата енергия.

Той бе безапелационен, че жителите не са подготвени за цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила. Единствената цел на законопроекта е да се сътвори безпорядък и да се усвоят евросредства, уточни Стойнев и добави, че най-после България ще внася електрическа енергия извън.

Той добави в умозаключение на изявлението, че терористите не са зърнопроизводителите, а терористите се намират в пленарната зала на Народното събрание , които желаят да създадат либерализация на пазара на едро на ел. сила. Нека да имаме една студена зима, с цел да се види, че България не може да съществува без въглищата и въглищните централи, сподели още Драгомир Стойнев.

Депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев съобщи, че ще поддържа законопроекта с мотив, че по този начин ще има свободен пазар на електрическата енергия, повече конкуренция и по-ниски цени на тока.
 Омбудсманът желае изясненост от страната за прехода към либерализирания пазар на ток
Омбудсманът желае изясненост от страната за прехода към либерализирания пазар на ток

Липсва стопански, обществен и юридически разбор за изгодите и рисковете от излизането на семействата на свободния пазар

Павела Митова от " ИТН " съобщи, че ръководещите се пробват да се създадат на по-големи католици от папата пред европейските ни сътрудници. Имаме запас на пазара на електрическа енергия за още 50 година, уточни Митова, която недоумява за какво не се прави нищо в посока опазване на въглищните централи, а се търсят различни разновидности. Има Такъв Народ ще създадат оферти сред първо и второ четене в Закона за енергетиката.

С сегашния законопроект се планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година В плануваните промени и допълнения се приключва ролята на публичен снабдител на " Национална електрическа компания " ЕАД) и се отстраняват квотите на производителите за контролирания пазар. В законопроекта е планувано крайните доставчици на сила, като снабдители на универсална услуга, да са задължени да доставят битовите клиенти и последните да не са задължени да сменят своя снабдител.

По време на преходния интервал крайните доставчици ще доставят битови крайни клиенти по контролирани цени. Насърчават се крайните доставчици, които доставят битови клиенти, да закупуват част от нужната им сила от нискоемисионни източници на проведени търгове по дълготрайни контракти, ползващи обществена поддръжка под формата на финансови гаранции или разликата предвид на хеджиране на риска и обезпечаване отбрана от неустойчивост на цените на пазара на електрическа сила на битовите консуматори (каквато употребяват и в момента). Нови съглашения за закупуване на електрическа сила или други сходни съглашения със същия или равностоен предмет или резултат, в това число спомагателни съглашения за продължение периода на настоящи контракти, не могат да се подписват с производителите, които са се възползвали от такива съглашения, и тези производители не могат да получават нова държавна помощ за подкрепяне на производството на електрическа сила от въглища.

Като общо предписание е планувана опция за компенсиране на битовите клиенти за разноските за закупуване на електрическа сила в границите на регулаторния развой за интервала до 2026 година Допълнително, контролираните цени за бита се дефинират на ниво, на което може да възникне ефикасна ценова конкуренция, и се утвърждават въз основа на стопански обосновани разноски на крайните доставчици за закупуване на електрическата сила и надценка.
 Битът да купува ток от свободния пазар от 2026 година предлага МЕ
Битът да купува ток от свободния пазар от 2026 година предлага МЕ

Предлага се и формулировка за енергийна бедност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР