* Депутатите приеха на първо четене закона за несъстоятелност на

...
* Депутатите приеха на първо четене закона за несъстоятелност на
Коментари Харесай

Обявяваме фалит при дълг над 10 минимални заплати

* Депутатите одобриха на първо четене закона за неплатежоспособност на жителите

* Дават късмет на добросъвестните да не затъват с бързи заеми, лихварство и хазарт
-->
Дългоочакваният законопроект за неплатежоспособност на физическите лица бе признат на първо четене в Народното събрание. Вносител на текстовете е държавното управление. Със законопроекта се пази добросъвестният дебитор и се цели заслужено угаждане на всички кредитори, се показва в отчета на правната комисия.Производството по неплатежоспособност се образува по молба на длъжника. В нея се показват доказателства за трудовата претовареност, събитията за неплатежоспособността и добросъвестността, данни за имуществото му, а длъжникът предлага и проект за погасяване на отговорностите си.Предвижда се окръжният съд да прогласи несъстоятелност, когато длъжникът не е в положение да извърши парични отговорности на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за интервал от повече от шест месеца. С цел обезпечаването на виталните потребности на длъжника се дефинира имущество, което не се включва в масата на несъстоятелността и е планувана прехрана за длъжника и членовете на неговото семейство.

Коментарите

В последните години въпросът с " безконечния дебитор " е излязъл още веднъж на дневен ред. Нараснал е броят на компаниите, които отпускат бързи заеми, като по този начин се усилват и неприятните. " Затова ние от " Възраждане " разбираме нуждата от приемането на този законопроект ", уточни депутатът Маргарита Махаева. Тя означи, че Махаева сподели, че изключително около пандемията доста хора са били освободени от работа и всичко това е довело до напрежение в обществото. Тази задлъжнялост на физическите лица в един миг стартира да поврежда освен длъжника, само че и кредитора, а индиректно поврежда и бюджета на страната, съобщи Махаева. Тя изясни, че когато един човек осъзнава, че през целия си умишлен живот работи, с цел да изплаща остарели отговорности, той стартира да работи " на черно ", без да заявява приходите си, без да заплаща налози и осигуровки, и по този индиректен метод поврежда и бюджетните доходи на страната. Махаева посочи, че като цяло поддържат концепцията и философията на закона, само че има няколко момента, на които следва да се обърне внимание.Депутатите одобриха предлагането на Петър Петров ( " Възраждане " ) за удължение на периода за оферти сред двете четения с две седмици, който да стане общо три седмици.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ законопроектът дава втори късмет на физическите лица, които по една или друга причина са изпаднали в несъстоятелност. Според нея смисъла на този спор би имало огромен резултат върху обществото, тъй като евентуално може да засегне всеки един български жител. Бранимир Балачев от ГЕРБ пък посочи, че законопроектът е нужен поради празнотата в българското законодателство, само че счита, че сред първо и второ четене ще се опитат с оферти да реализират баланс сред ползите на физическите лица и на кредиторите. Петър Кьосев от ПП-ДБ уточни, че текстовете са ориентирани към добросъвестни длъжници, които са изпаднали във финансови компликации по независещи от тях условия. Възможността за персонален банкрут ще има изгоди и за стопанската система, добави още националният представител. Според него " понижаване на сивата стопанска система, на лихварството, на необятната приложимост на примамливи, бързи заеми, а за какво не понижаване даже на публикувания към този момент прекомерно измежду популацията
хазарт. Защото тези същите хора, в случай че имат втори късмет, няма да бъдат притиснати да се обръщат към тях, а ще имат действително право на втора икономическа реализация в живота “, счита още той.

“Приемането на този законопроект е основно, с цел да получим втория транш по Плана за възобновяване и развиване. Освен това ни заплашва и наказателна процедура от Европейската комисия, в случай че не го приемем навреме “, сподели още през 2022 година в ефира на БНР проф. Таня Йосифова, ръководител на Арбитражния съд при Българската стопанска камара и учител по гражданско и фамилно право в Юридическия факултет на Университета за национално и международно стопанство. 

В началото на юни омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение в Комисията по правни въпроси, в Комисията по въпросите на Европейския съюз и Комисията по икономическата политика и нововъведенията в Народното събрание по Законопроекта за неплатежоспособност на физическите лица, в което акцентира значимостта от приемането на подобен закон, който ще даде втори късмет за добросъвестните длъжници. В мнението си Диана Ковачева обърна внимание, че законопроектът би трябвало да предлага гъвкава, транспарантна и налична процедура, като регистрира опцията за даване на втори късмет на добросъвестните длъжници и погасяване на най-малко част от отговорностите им, с цел да бъдат задоволени, въпреки и отчасти, и кредиторите. Тя уточни, че трайните усложнения и даже неспособност на жителите да покриват задълженията си, води до обществени и здравни проблеми, до обществено изключване и изолираност. Омбудсманът добави тогава, че добросъвестността е един от най-важните детайли на закона, с цел да не се допусне недобросъвестни длъжници да получават опрощаване на задълженията си и да злоупотребяват с производството. Ковачева уточни, че съгласно законопроекта безкористен е длъжникът, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи и който със своите дейности не поврежда съзнателно или заради немарливост ползите на кредиторите си. 

„ Ограничението, планувано във връзка с общия размер на задълженията, който не може да бъде по-малък от 10 минимални работни заплати, т.е. към сегашния миг - 7 800 лева, изключва в множеството случаи жители с неплатени битови отговорности за ток, вода, парно “, уточни тогава още омбудсманът. Припомняме, че още през 2019 година инструкция от Европейски Съюз изиска България да вкара закон за персонален банкрут. Страната ни е задължена, откакто през 2019 година Европейският парламент гласоподава инструкция за процедурите за неплатежоспособност на предприятията, която визира и физическите лица. Страната ни бе единствената в Европейски Съюз, която нямаше такова законодателство. Тогава Европейската комисия ни сложи период от два месеца да се създадат законови промени, поради клаузи в договорите на длъжниците, които ги слагат в неравностойно състояние. Всяка година един милион и 700 хиляди души в Европейски Съюз губят работните си места поради банкрути на предприятията, в които работят, сочи статистика. 

Сагата с безконечния дебитор

Припомняме, че на 13 април Министерството на правораздаването внесе в Народното събрание 10 законопроекта, измежду които е и законът за персоналния банкрут. В края на предходната година правната комисия на 48-ото Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за неплатежоспособност на физическите лица, импортиран от Министерския съвет. „ България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма закон за персоналния банкрут, а е страната, която най-вече се нуждае от него, доколкото доста български жители са потънали в дългова серпантина ”, аргументира се тогава правосъдният министър Крум Зарков. " Това е закон, който подкрепя, дава глътка въздух и втори късмет на добросъвестните длъжници. Това са хора, които не са се държали  безотговорно, само че на всеки може да се случи пречка в живота, тя постоянно не зависи от нас ", означи Зарков пред медиите тогава. Той даде и образци -  домакинството губи член заради гибел или разлъка, бюджетът се свива внезапно, по здравословни аргументи губиш работа, икономическата обстановка става такава, че би трябвало да се вземе заем, който да покрива други разноски и бързо се влиза в дългова серпантина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР