Депутатите поспориха по промените в Закона за конкуренцията. Крум Зарков

...
Депутатите поспориха по промените в Закона за конкуренцията. Крум Зарков
Коментари Харесай

Крум Зарков пита мандатът на КЗК награда за цялостно творчество ли е?

Депутатите поспориха по измененията в Закона за конкуренцията . Крум Зарков скочи против удължение на мандата на членовете на Комисия за защита на конкуренцията , подозирайки че това е " премия за изцяло творчество ". Той подлага на критика и резултата на калинката . Председателстващият съвещанието Валери Симеонов се ядоса, че в закона не виждал никакви калинки и пеперудки.

Законът за защита на конкуренцията вкарва условията на Директива (ЕС) 2019/1 ще обезпечи усилване на пълномощията на националните органи по конкуренция посредством плануваните в нея гаранции за тяхната самостоятелност, ресурсна обезпеченост, въвеждане на ефикасни принадлежности за разкриване и събиране на доказателства и налагане на наказания. Предлага се уреждането на разнообразни процедури като правото за снемане на пояснения, осъществяване на инспекции в пространства и опция за санкциониране на правоприемниците на предприятието - причинител на нарушаването. Разпоредбите на Директивата целят уеднаквяване на правоприлагането в региона на конкуренцията и плануват опция за налагане на наказания на сдружения и сдружения от предприятия.
 Работодателите скочиха против Комисията за защита на конкуренцията
Работодателите скочиха против Комисията за защита на конкуренцията

АОРБ декларира, че ще алармира Европейската комисия за отговора на Комисия за защита на конкуренцията

Законопроектът основава правила за освобождение или понижаване на глобите на участник в картел, когато участникът дейно е съдействал за откриване на картелното съглашение .

Друг акцент в проектозакона е за нелоялните търговски практики по веригата на доставки на селскостопански и хранителни артикули . С транспониране на Директива (ЕС) 2019/633 се цели отбрана на селскостопанското произвеждане, което е изключително нерешителен бранш заради зависимостта си от биологични процеси и от метеорологичните условия, както и отбрана на селскостопанските производители и доставчиците на храни от по-мощните търговски оператори - купувачи на тези артикули. С смяната на глава седма " а " от закона ще се противодейства на последствията от използването на нелоялните търговски практики във веригата за доставка на селскостопански и хранителни артикули и ще се защитят ползите на стопанските субекти като по-слаба страна в тези доставки, написа в плана.

Законопроектът планува безспорни и условни забрани за нелоялни търговски практики, уточни процедурата по изследване и събиране на доказателства и налагане на краткотрайни ограничения и добавя разпоредбите за започване, осъществяване и преустановяване на производствата . Подробно се разписват и компетенциите на Комисията за защита на конкуренцията в региона на заблуждаващата и сравнителната реклама.

Предвижда се възлагане на разходи върху подателя на настояването, при положение на определяне неналичието на осъществено нарушаване или преустановяване на производството заради отдръпване на настояването, а контролът по законосъобразността на актовете на Комисията е предоставен на Административен съд - София област . Законопроектът категорично вкарва правото на достъп до материалите по преписката в периода за даване на писмени възражения и разширение на пълномощията на Комисията, с цел да се обезпечи построяването на нов институционален опит след въвеждане на условията на Директивите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР