Депутатите отхвърлиха предложението за отпадане на дерогацията за руски петрол

...
Депутатите отхвърлиха предложението за отпадане на дерогацията за руски петрол
Коментари Харесай

Дерогацията засега остава. Депутатите не одобриха падането ѝ в срок от три дни

Депутатите отхвърлиха предлагането за отпадане на дерогацията за съветски нефт в период от три дни. Предложението беше отхвърлено с 94 гласа " за ", 55 " срещу " и 61 " въздържал се ".  Против бяха от Българска социалистическа партия, а „ въздържал се “ натиснаха бутоните ПП-ДБ. Има Такъв Народ не участваха в гласуването. Предложеният Закон за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, бе с вносител националният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. С плана на закон се оферираше дерогацията да отпадне три дни след обнародването на закона в „ Държавен вестник ”.

По време на дебатите от ПП-ДБ обявиха, че през днешния ден са внесли в Народното събрание проекторешение, с което дерогацията да отпадне от март 2024 година По време на дебата те продължиха с изказванията си, че скачане на цените и неналичието на опция. Искра Михайлова от „ Възраждане ” дефинира предлагането да премахнем дерогацията след три дни като „ скандално ”. Според нея в случай че производството на рафинерията спре има директни отрицателни резултати върху популацията, както и понижаване на приходите към Бюджета. „ Когато тази дерогация беше отвоювана ние настоявахме за това. В момента единствено тъй като Неправителствени организации е написала следващия доноснически отчет не може да бъде никаква причина Народно събрание да слага под риск българските жители ”, безапелационна е Михайлова.

От Движение за права и свободи обявиха, че имат данни, че дерогацията се нарушава по тази причина те желаят неотложно отпадане. Оказва се, че 60% от продукцията се реекспортира, съобщи Йордан Цонев. „ Параван ли е това? Твърдим, че е извънредно време да спрем да се крием, че цените ще скочат и хората ще пострадат. Не се интересувахме, когато дръпнахме шалтера на газа? Защо е този двоен критерий – за какво за газа може, а за петрола- не. Контролните органи да се раздвижат “, добави той. По думите му рафинерията може да стартира да работи с неруски нефт от на следващия ден.

„ Ползите от дероцията е нула. Имаме ресурси. Всички арументи за дерогацията да продължи са несъстоятелни. Какво желаеме – до март да внасяме пари в съветската страна? Няма изгода за хората, дребна изгода за бюджета “.

Хамид Хамид изиска оставките на двамата министри на икономическия Богдан Богданов и на енергийния Румен Радев. Причината - съгласно него те подкрепяли „ кремълския режим “ и ги назова юристи на „ Лукойл “.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на Хамид и подсети, че през днешния ден е имали дълго съвещание в Министерски съвет, в което е разисквана дерогацията. Той посочи, че първият мотив, който е котел е, че намаляването на съветския нефт от 100% на 50% е доста елементарно, само че от 50% до 0% е мъчно.

„ Големият проблем е какво се случва сред 50% и 0%. Големият въпрос е за какво, когато специалистите на страната ни споделят, че по-рано от 1 март има действителен софтуерен риск, ние да го поемем ”, сподели той и запита за какво не изчакаме да има втори екип, който да е подготвен да поеме ръководството.

След като предлагането на ГЕРБ не беше утвърдено всички депутати от парламентарната група, както и тези от Движение за права и свободи излязоха от пленарната зала.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР