Депутатите отхвърлиха предложението на правителството, според което Законът за концесиите

...
Депутатите отхвърлиха предложението на правителството, според което Законът за концесиите
Коментари Харесай

Парламентът отказа да концесионира отбраната и сигурността

Депутатите отхвърлиха предлагането на държавното управление, съгласно което Законът за концесиите трябваше да се ползва и за „ концесии в областите защита и сигурност ”. Идеята беше вкарана в  в същия закон, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание през януари, която провокира изненада и опозиция от страна на главните парламентарни групи – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

В четвъртък законопроектът беше гласуван на второ четене. По предложение на ръководителя на парламентарната правна комисия Анна Александрова (ГЕРБ) в окончателния му текст беше, че „ не се разпореждат концесии в областите защита и сигурност ”.

В спомагателните разпореждания на закона беше конкретизирано какво тъкмо се схваща под „ концесии в областите защита и сигурност ”. Това са концесии, които се разпореждат за доставка на военно съоръжение, в това число на части, съставни елементи и/или монтажни детайли за такова оборудване; за доставка на сензитивно съоръжение, т.е., такова, което включва, изисква или съдържа класифицирана информация; за строителство и услуги, директно свързани с военно или сензитивно оборудване; за строителство и услуги за характерни военни цели или за сензитивно строителство, или за чувствителни услуги.

Това законодателно решение наподобява беше задоволително както за ръководещите, по този начин и за опозицията. За разлика от първото четене на законопроекта, когато се, второто четене мина при цялостно безмълвие от страна на депутатите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР