Депутатите от всички парламентарни групи, с изключение на Продължаваме промяната

...
Депутатите от всички парламентарни групи, с изключение на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Почти всички нападнаха Асен Василев заради арбитража

Депутатите от всички парламентарни групи, като се изключи „ Продължаваме промяната – Демократична България “, нападнаха финансовия министър Асен Василев за желанието му да реалокира дирекция „ Съдебна отбрана “ от своето ведомство в правосъдното. Дирекцията се занимава с всички арбитражни каузи, които води България и се слави с триумфи. Отделът е част от финансовото министерство от над 20 години.

Това е втори опит на Василев да реалокира дирекцията, като предходният бе в последните дни от живота на кабинета „ Петков “ и след това решението бе анулирано от служебното държавно управление. Депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ ИТН “ се пробват да попречат на министъра, като внесоха план на решение в Народното събрание, което да забрани тези дейности на министъра.

Бюджетната комисия в Народното събрание поддържа решението, макар че Асен Василев акцентира, че то е противоконституционно и лимитира пълномощията на изпълнителната власт. Министърът бе безапелационен, че в случай че то бъде утвърдено и в пленарна зала, ще бъде сезиран Конституционния съд и евентуално там ще падне.

Решението ще бъде противоконституционно. Ние ще го апелираме в съда и 6 месеца ще се занимаваме с това “, съобщи Василев пред депутатите.

Те въпреки всичко гласоподаваха „ за “ него.

Пред народните представители с сектор „ бюджет “ министърът изясни, че прави смяната, защото не се усеща способен да работи по тези юридически въпроси.

Основните въпроси на тази дирекция са какво да бъде държанието на българската страна по тези каузи, какви очевидци да привика, по какъв начин да се провежда отбраната, по какъв начин да се води самият развой по делото, кои адвокатски фирми да пазят България. Всичко това изисква юридически пълномощия. Аз персонално не се усещам квалифициран и способен “, показа Василев.

Той съпостави ръководството на дирекцията с това правосъдният министър „ да води счетоводството на страната “.

Самият правосъден министър Атанас Славов, който е част от „ Демократична България “, е дал позиция, в която показва, че преместването на дирекцията е незаконосъобразно.

Василев се пробва да направи това посредством смяна в устройствените правилници на двете министерства, само че в действителност съгласно вносителите на решението, отпред с Делян Добрев от ГЕРБ, се изисква и законодателна смяна.

Няма по какъв начин да принудите друго министерство да вземе вашия отдел “, се обърна към Василев депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Според Тошко Йорданов от „ ИТН “ това решение е „ единственият вид да дисциплинираме министър като Асен Василев “.

Няма логичност в това, което вършиме “, счита Красимир Вълчев от ГЕРБ.

От „ Възраждане “ обявиха, че съгласно „ зли езици “ Василев се пробва да смени мястото на дирекцията, защото страната има опция да завоюва каузи за към 4 милиарда лева, само че чак след известно време, а държавното управление желало парите да се вземат в този момент – със съглашения, които да ощетят страната. Въпросът бил кой да си постави подписа под това решение.

Ако някой искаше да направи нещо неприятно на страната, нямаше да трансферира тази дирекция на умело министерство “, отвърна Василев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР