Депутатите от ГЕРБ внасят законови промени, които предвиждат запазване на

...
Депутатите от ГЕРБ внасят законови промени, които предвиждат запазване на
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Трябва да има съкратено съдебно следствие - ВИДЕО

Депутатите от ГЕРБ внасят законови промени, които плануват опазване на института на съкратеното правосъдно разследване, само че и отговорят на публичните настройки за нарастване на наказването при съзнателно ликвидиране или тежка телесна щета, съобщи БГНЕС.
Темата стана дискусионна след тежките престъпни действия от това лято, които още веднъж повдигнаха въпроса дали съкратеното произвеждане води до занижени и несправедливи санкции за причинителите на закононарушения.
От ГЕРБ целят хем да запазят опцията за експедитивност при провеждането на правосъдния развой, хем да дадат на съда право на преценка при установяване на наказването.
„ Законопроектът е създаден от Съвета по законодателство в Министерство на правораздаването. Постарали сме се да предложим различно решение на досегашните законодателни оферти. Нашият фокус е върху материалното право. Ние удостоверяваме нашата убеденост, че в българското наказателно право и произвеждане би трябвало да има кратко правосъдно следствие “, съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов.
Той е безапелационен, че институтът на съкратеното разследване работи незабавно във всички съвременни правни системи.
„ Нашата запаса, с оглед публичната реакция, касае една от последствията на това правосъдно произвеждане – определянето на наказването. В тежки случаи, когато съзнателно е нанесена телесна щета, осъществено е ликвидиране, блудничество или обезчестяване да не може да се ползва облекчаването на размера или типа на наказването “, посочи правосъдният министър.
На противоположното мнение са от Българска социалистическа партия. Те също са подготвили собствен законопроект, който планува да няма кратко произвеждане и понижаване на присъдата при признание в случаи на убийства и закононарушения, довели до тежки телесни повреди.
Припомняме, че институтът на кратко правосъдно разследване бе въведен през 2006 година, а неговата единствена цел е да докара до ускорение на наказателното произвеждане. То може да премине под формата на две разнообразни процедури, едната от които планува редукция на наказването. Тя е обвързана с признаването на обстоятелствата и единодушието на подсъдимите съдът да не събира доказателства за тях.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР