Депутатите обсъдиха на второ четене промени в корпоративното подоходно облагане

...
Депутатите обсъдиха на второ четене промени в корпоративното подоходно облагане
Коментари Харесай

НС прие на второ четене бюджета на НЗОК и на ДОО

Депутатите разискаха на второ четене промени в корпоративното подоходно облагане и бюджета на Здравната каса - отпадат таксите за ясли и детски градини, налог " уикенд " е понижен от 10 на 3%, а бюджетът на НЗОК влиза в действие със задна дата от 1 януари, като се изключи няколко параграфа. Парламентът продължи с бюджета на държавното публично обезпечаване.

Скандали в залата имаше при разискване на предлагането за покачване на оптималния и най-малък застрахователен приход.

Рекорден бюджет на ДОО планува държавното управление тази година. Разходите доближават над 16,8 милиарда лв..

Опозицията обаче упрекна ръководещите, че оферират тримесечен бюджет, вместо годишен бюджет на Общественото обезпечаване.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лв.. От 1 юли тя става 392,57 лв..

Социалната пенсия за напреднала възраст до 30 юни ще бъде 170 лв., а след тази дата 180,37 лв.. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лв..

Разгневени пред Народното събрание пристигнаха майки от " Системата ни убива " и упрекнаха ръководещите, че не са приели желаното нарастване на пенсиите за неработоспособност.

Наложи се в придвижване общественият министър и ръководителят на бюджетната комисия да трансформират сметките, като за лица с трайно понижена работоспособност помощта ще скочи от 135% на 160% от обществената пенсия, от 125% на 140% за лица с увреждане от 91% до 100%.

В бюджета на Здравната каса са заложени 6 милиарда доходи. Здравната вноска се резервира на равнище от 8%.

Предвижда се 3,7 милиарда да влязат от здравноосигурителни вноски, а 2 милиарда от държавния бюджет.

Не бе признато предлагането на опозицията за 100 млн. лева в допълнение за лечебните заведения, леден запас на Здравната каса, който да се задейства, в случай че лечебните заведения изпаднат в незабавна потребност при ескалиране на пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР