Депутатите гласуват окончателно държавния бюджет за следващата година. Въпреки провежданата

...
Депутатите гласуват окончателно държавния бюджет за следващата година. Въпреки провежданата
Коментари Харесай

Депутати гласуват окончателно държавния бюджет

Депутатите гласоподават дефинитивно държавния бюджет за идната година. Въпреки провежданата полемика, промени на текстовете няма. Бюджетът е заложен с дефицит на приходите от 6,2 милиарда лв. или недостиг от 3%. Разчетите са направени при предстоящ растеж на стопанската система следващата година от 3,2 на 100 и средногодишна инфлация от 4,8%.

Като " исторически " разгласи гласувания в Народното събрание бюджет шефът на финансовата комисия към Народното събрание поради заложените в него пари за общините.

" Абсолютно невиждан бюджет, знаете ли че в тази директория, която господин Борисов държи, има 1500 плана на всички общини. Знаете ли, че това се случва за първи път в историята на България? ", попита Йордан Цонев, ръководител на бюджетната комисия.

" Спекулации са, че това ще бъде бюджет за ГЕРБ, за Движение за права и свободи, тук са безусловно всички общини, чиито кметове са излъчени от самостоятелни или политически партии ", акцентира Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС.

Финансовият министър Асен Василев още един път разяснява, че бюджетът е изцяло осъществим.

" Средства има, събират се налози, ще приключим годината с по-малък недостиг от планувания. За следващата година сме заложили също много реалистични доходи и се надявам да спазим Маастрихските критерии без проблем ", съобщи Асен Василев, министър на финансите.

През държавния бюджет ще бъдат разпределени близо 40% от брутния вътрешен артикул на страната. Макар и да не беше вписано в бюджета на Министерството на културата, се плануват повече пари за културните дейци.

За нарастване на заплатите и в останалите стопански браншове упорстват от опозицията.

" Крайно време е от Министерство на вътрешните работи да получим отсреща една пътна карта за промяна в това министерство. Ние, като съпротива, ще желаеме да има действителна промяна, а не да се усилват заплатите, а да няма действителна смяна ", акцентира Иван Иванов.

Критика към метода на прекомерна концентрация в бюджета изрекоха от ГЕРБ-СДС.

" Не знам по какъв начин ще смогнете с толкоз доста постановления през идната година, може да има преимущества този метод на концентрация, само че няма всезнаещ, всереагиращ централен орган на обмисляне - в случай че имаше подобен, командната стопанска система щеше да завоюва съревнованието с пазарната, тя го загуби ", сподели Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

" Системата, която сме предложили на Министерски съвет е с месечно разпореждане да се утвърждават безусловно всички финансови разноски по личния състав, които по този начин или другояче са подадени и се утвърждават на месечна база от съответните министерства ", уточни Асен Василев.

Повече от шест часа лиши на депутатите да одобряват бюджетите на министерствата в страната, макар че същите пари са заложени в бюджетната рамка, която е призната още от понеделник.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР