Депутати от първата политическа сила Има такъв народ оглавиха ключовите

...
Депутати от първата политическа сила Има такъв народ оглавиха ключовите
Коментари Харесай

ИТН ще ръководи ключовите парламентарни комисии

Депутати от първата политическа мощ " ИТН " оглавиха основните парламентарни комисии, които бяха образувани през днешния ден. Това се случи месец, откакто бе конституирано 46-ото Народно заседание, като политическите сили бяха подложени на критика нееднократно, че протакат основаването на 22-те непрекъснати комисии, през които би трябвало да минат за разискване и гласоподаване значими законови промени.  

За ръководител на комисията по бюджет и финанси бе определен Любомир Каримански от " ИТН ". Тя незабавно ще гледа актуализацията на държавния бюджет, която е импортирана от служебния кабинет. Левицата, Демократична България и " Изправи се. БГ. Ние идваме! също имат оферти по законопроекта. 

Най-голямата парламентарно показана партия ще управлява и комисията по енергетика, като неин ръководител е Иван Хиновски.

Ключовата правна комисия, през която минават съвсем всички законопроекти, бе управлявана от Андрей Михайлов, също от Има Такъв Народ. Проф. Николай Радулов от Има Такъв Народ пък стана ръководител на Комисията по вътрешен ред и сигурност.

В началото на гласуването на състава на комисиите, ръководителят на ИБГНИ Мая Манолова разгласи, че групата се отхвърля от управителни постове в парламентарните комисии.

" Бяхме неведнъж упреквани " Изправи се БГ! Ние идваме! “, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка декларирам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и до момента, да работим интензивно, отговорно и умело по тематиките, които са значими за българските жители “, разгласи Манолова.

Заявеното от Манолова безусловно взриви ръководителя на Народно събрание Ива Митева, която й направи остра забележка. " Нали разбирате, че в случай че последват в този момент всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без управление и ще блокираме работата на Народното събрание, тъй като сега всички могат да отдръпват своите кандидатури. Просто не се прави по този начин в една парламентарна република ", сподели Митева.

Решението на ИБГНИ незабавно се отрази на състава на Комисия за надзор над службите за сигурност, която няма да има заместник-председатели, тъй като тези постове се полагаха на парламентарната група. Тази комисия обаче ще има ръководители на ротационен принцип.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР