Депутати от ГЕРБ и БСП спориха тази сутрин пред бТВ

...
Депутати от ГЕРБ и БСП спориха тази сутрин пред бТВ
Коментари Харесай

Напомнят на Манолова за аферата „Костинброд“

Депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия спориха тази заран пред бТВ за инициираното от ръководещото болшинство анулиране на машинното гласоподаване. Опозицията в лицето на социалистите е изрично срещу смяната в Изборния кодекс, а омбудсманът Мая Манолово остро клейми концепцията. От ГЕРБ обаче намопнят за тъмпо леке в биографията на Манолова…

Не сме не запомнили едни Костинбродски афери, за които тъкмо Мая Манолова разправяше, за едни двойни дъна и прочие Ако има човек, опитал да повлияе на изборния развой в България, това е актуалният омбудсман, напомни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.Машинното гласоподаване има и своите преимущества, не отхвърли Ненков. Но няма да рискуваме провеждането на идните локални избори, съобщи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Машините пречат на някои от най-отвратителните явления в българските избори, не разрешават недействителни бюлетини, сблъска мнение националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Седем %, колкото още една партия в Народното събрание, бяха недействителните бюлетини на последните избори за Народно заседание, уточни левият народен представител. Според него главният проблем е безспорната непредвидимост на изборния развой у нас - разпоредбите се трансформират всякога, преди самото гласоподаване. Машинно гласоподаване в кодекса има от 2014 година, подсети той.

Няма го в друга страна от Европейски Съюз, съгласиха се в разногласието си двамата депутати. Но другаде интервенция на администрацията в изборите няма, съобщи аленият Зарков.

Когато не търсим всяко опрощение за несгодите на партията ни в изборните правила, ще е наред всичко, отвърна му Ненков.

За 7,5 млн. лв., дадени за наем на машините, те можеха да се купят и за няколко гласувания да се изплатят, настоя Зарков. Но се наемат, тъй като се прави една напред и две обратно, не се знае ще остане ли машинното гласоподаване, по тази причина не се купуват, изясни той.

Беше тест, елементарни избори са това, по тази причина в този момент е обикновено да създадем извода може ли и на идващите избори да се употребяват. Много са комплицирани локалните изори и не може да рискуваме, настоя представителят на ГЕРБ. И на -вече - никой не ще да става член на секционните комисии.

Точно сложността на изборите и това, че за 1-2 гласа се става консултант, значи, че би трябвало машинно да се считат гласовете, съобщи обаче Зарков. Според него членовете на СИК не са били подготвени добре, целият развой почнал на финала на акцията, а клипчето по какъв начин хората да гласоподават с машина покривало пуснато два дни преди датата на евровота.

Точно на локални избори във Франция има опция за машинно гласоподаване. В Европа не познават нито феномена платен глас, нито натиска на администрацията, сподели още социалистът.

Усещането за необятна процедура по манипуация на изборите у нас е налице, машините даваха добра социална сила, разяснява конституционният арбитър Атанас Семов. Факт е, че на никое място другаде в Европа няма такова гласоподаване, само че на никое място не са виждали и нашенските практики на изборите, а в страни като Бразилия и прочие машинният избор работи, уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР