Депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев спечели делото за клевета,

...
Депутатът от "Зелено движение" Владислав Панев спечели делото за клевета,
Коментари Харесай

Владислав Панев спечели делото за клевета, заведено от Христо Ковачки

Депутатът от "Зелено придвижване " Владислав Панев завоюва делото за клюка, което предприемачът Христо Ковачки заведе против него. Това заяви Панев в обява във Facebook.

Повод за делото беше серия от на Панев от 2019 и 2020 година в изданията "Дневник " и "Капитал ", в които се твърди, че компании на Ковачки внасят и горят отпадъци, с което повреждат здравето на хората и околната среда в регионите на Гълъбово, Перник и Бобов дол.

Съдът отсъжда, че изявленията на Панев не са ориентирани против Ковачки, а целят да провокират публичен спор във връзка със замърсяването на въздуха и опазването на околната среда. В решението си съдът се базира на голям брой медийни изявления, които свидетелстват, че Ковачки участва със свои компании в енергийния бранш. Затова и изказванията на Панев не са обидни, а изразите "Ковачки гори боклуци, трови ни и взема от нашите пари ", както и "компаниите на Ковачки започнаха масиран импорт на отпадъци от Италия за изгаряне " не съставляват клюка.

"Дори да се одобри, че с изявленията се приписват избрани дейности, от голям брой изявления в медиите се открива, че са подхванати инспекции от способени органи след сигнали за застрашаване на екологичната сигурност на България с горене на вносни боклуци. В този смисъл тези изявления кореспондират със мнения на способени държавни органи и изявления на техни представители ", написа в решението на съда.

"Надявам се това решение да е крачка към връщане на справедливостта в България, към това всички да сме равни пред закона, към свободата да не те е боязън като разкриваш далаверите на властта и обвързваните с нея олигарси ", разяснява самият Панев.

През август предходната година сподели, че Топлоелектрическа централа "Брикел ", чиято благосъстоятелност е свързвана с Ковачки, е изгаряла боклуци със единодушието на Министерството на околната среда, макар че отпадъците не са били включени като гориво в разрешителното ѝ.

Топлоелектрическа централа "Брикел " публично не е благосъстоятелност на предприемача Христо Ковачки. на природозащитната организация "Грийнпийс " – България обаче свързва Ковачки със собствеността на централата. Самият предприемач през годините е потвърждавал, че е съветник на някои от бизнесите, които му се приписват.

Топлоелектрическа централа "Брикел " е измежду централите, за които постоянно въздуха. Разследване на интернационалната журналистическа мрежа OCCPR,, разкри, че тя е подавала занижени доклади за въглеродните си излъчвания в продължение на години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР