Депутатът от БСП Румен Гечев внесе скандална поправка към законопроекта

...
Депутатът от БСП Румен Гечев внесе скандална поправка към законопроекта
Коментари Харесай

Румен Гечев със скандална поправка за акциза на цигарите в полза на определена компания

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев внесе скандална корекция към законопроекта за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, импортиран от Министерския съвет, с който от служебния кабинет залагат равномерен и уравновесен акцизен календар на тютюневите произведения, излиза наяве от уеб страницата на Народното събрание, написа Tribune. Срокът за публицистични оферти изтече през вчерашния ден, когато са импортирани и текстовете.

В предлагането на Гечев прозира мнението на тъкмо избрана тютюнева компания, производител на по-евтини цигари. Тя цели по-евтините цигари да нарастнат с по-малко, а по-скъпите – с доста повече. Според предлагането на Министерския съвет акцизът (от двете съставни елементи общо) би трябвало да нарастне от сегашните 180 лв. на 211 лв. през 2026 година Гечев обаче предлага той да стане 215 лв..

Скандалната корекция на националният представител от Българска социалистическа партия буди въпроса чии ползи обслужва – на хората, които са го избрали или на избрани бизнес кръгове. Още по-странното в тази ситуация е, че предлагането на Румен Гечев не е предпазено с никакви претекстове и причини, което не е процедура при сходни случаи, се показва в обявата.

Ако предлагането на депутата Гечев бъде гласувано, то на процедура този данък ще работи в полза на една единствена компания на пазара, вместо за приходите в бюджета на страната.

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов от Движение за права и свободи изразил мнение пред OFFNews, че текстовете, препоръчани от Румен Гечев, са противоречиви. По думите му импортираното предложение преповтаря мнение на една тютюнева компания.

Той предвижда, че по този начин импортираните ремонти ще основат „ ценова война “. По думите му това предложение обслужва една компания, а тази смяна ще докара до загуби за бюджета. Чобанов сподели още, че предлагането на Гечев опонира на практиката на Европейски Съюз.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР