Депресията и високото кръвно налягане са най-честите болести на съвременния

...
Депресията и високото кръвно налягане са най-честите болести на съвременния
Коментари Харесай

Никога повече няма да страдате от високо кръвно налягане

Депресията и високото кръвно налягане са най-честите заболявания на актуалния живот. Въпреки това толкоз малко е належащо, с цел да ги предотвратим.

Въпреки че всички ние още от деца, чак до пенсия сме подложени на огромен стрес, това не значи, че би трябвало да позволяваме това положение да ни превзема дотам, като в същото време да подценяваме нашето здраве.

Само половин час седмично – престой измежду природата, а това се отнася и за градските паркове, е задоволително за понижаване на риска от високо кръвно налягане и меланхолия, демонстрира австралийско изследване.

Всеки, който посещава парк в градска зона, най-малко за половин час седмично, би имал със 7% по-малък късмет за меланхолия и  с 9% по-малък късмет за високо кръвно налягане – твърди екологът Даниела Шенахан от университета в Куинсланд.

Шенахан и нейният екип събрали и анализирали данни от 1538 поданици на Бризбейн, които са дали отговор на въпросника за своите седмични привички за придвижване измежду природата и физически действия, а по-късно оценили тяхното психическо и физическо здраве.

Установили, че хората, които постоянно се движат измежду природата, най-малко половин час седмично, имат по-нисък % на умерена или тежка меланхолия, тревога и стрес, а с това и по-малък риск от поява на високо кръвно налягане.

Установено е, че тези хора имат по-добра обществена кохезия, т.е. по-голям волеви миг за съдействие с другите в обществени обстановки.

Резултатите, оповестени в списание Scientific Reports, в действителност не са нищо ново, тъй като изгодите от престоя измежду природата са известни от дълго време.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР