Депозитите на вложителите в Корпоративна търговска банка е трябвало да

...
Депозитите на вложителите в Корпоративна търговска банка е трябвало да
Коментари Харесай

Европейският съд защити вложителите в КТБ

Депозитите на вложителите в Корпоративна комерсиална банка е трябвало да бъдат изплатени до няколко дни, откакто на 20 юни 2014-а банката е затворена и сложена под специфичен контрол от Българска народна банка, а не цялостен месец, откакто на 6 ноември 2014-а УС на Българска народна банка реши да й отнеме лиценза. Това постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург по желае на вложителя в КТБ Николай Кантарев. Чрез юриста си Михаил Екемджиев той е завел иск, че според условията на европейска Директива 94/19 е трябвало да получи депозита си в КТБ в размер на 87 хиляди лева сега, в който той е станал "неналичен ". А съгласно ищеца депозитът става неналичен по смисъла на директивата, когато притежателят му - вложителя, не може да употребява парите в него по независещи от него аргументи. Позицията на Българска народна банка още тогава бе, че въпросната инструкция не е въведена в българското законодателство и заради това депозитите в КТБ би трябвало да се третират съгласно настоящия български закон. А той по това време предвиждаше, че те се заплащат до месец, откакто Българска народна банка отнеме лиценза на дадена банка. Кантарев и други инвеститори, както и техните юристи обаче смятаха, че директивата има директно деяние у нас и нейното несъблюдение им нанася финансови вреди. По тази причина започнаха и делата, които в този момент са стигнали до своя край.

Според Европейския съд: "Директивата по отношение на схемите за гарантиране на депозити би трябвало да се пояснява в смисъл, че не позволява национално законодателство, според което установяването на неналичността на депозитите зависи от неплатежоспособността на кредитната институция и от отнемането на нейния банков лиценз. Недопустимо е и отклонение от плануваните от тези разпореждания периоди за определяне на неналичността и за погашение на депозитите по основание, че е належащо кредитната институция да бъде сложена под специфичен контрол ".

С други думи, Българска народна банка не е била права в изказванието си, че обезпечените депозити би трябвало да се заплащат според настоящото през 2014-а национално законодателство.

Европейският съд категорично открива също, че: " Директивата би трябвало да се пояснява в смисъл, че неналичността на депозитите по смисъла на тази наредба би трябвало да се откри с експлицитен акт на способния народен орган и не може да бъде извеждана от други актове като решението на Българската национална банка, с което Корпоративна комерсиална банка е сложена под специфичен контрол, нито презумирана въз основа на условия като тези в основното произвеждане.

Предварителното предявяване от титуляра на банков депозит до съответната кредитна институция на искане за заплащане, което не е изпълнено, не може да бъде изискване за определяне на неналичността на този депозит по смисъла на тази наредба ".

Eвропейските магистрати обръщат внимание на обстоятелството, че българските правораздавателни органи са тези, които би трябвало да открият дали това, че Българска народна банка не е открила неналичността на депозитите в КТБ, е задоволително значително нарушаване и дали то има директна причинно-следствена връзка с вредите, които Кантарев твърди, че е понесъл като инвеститор. И най-после в решението следват няколко доста значими разяснения, от които зависи дали Кантарев има късмет да осъди Българска народна банка за нанесени вреди, в случай че изобщо тръгне да го прави.

Едно от тях е, че той би трябвало да потвърди, че Българска народна банка има "виновно държание ". " За да имат право на обезщетение, частноправните субекти са длъжни да потвърдят съществуването на отговорно държание, при изискване че понятието "виновно държание " не надвишава обсега на понятието "достатъчно значително нарушаване ", което запитващата пълномощия следва да ревизира " , написа в акта на Европейския съд.

Така че Кантарев следва да е получил морално задоволство от европейските магистрати. Друг е въпросът дали то ще бъде последвано и от материално обезщетение. Впрочем след случая с КТБ българското законодателство бе променено и в този момент депозитите в една банка би трябвало да бъдат изплатени до пет дни откакто тяхната "неналичност " бъде открита.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР