Депозитите на руснаци в чуждестранни банки към ноември 2022 година

...
Депозитите на руснаци в чуждестранни банки към ноември 2022 година
Коментари Харесай

Депозитите на руснаците в чужбина достигнаха небивали размери

Депозитите на руснаци в задгранични банки към ноември 2022 година доближиха рекордните 81,7 милиарда $, като са скочили 2,7 пъти от началото на предходната година, следва от калкулации на РИА Новости по данни на Централната банка на страната.

Само през ноември 2022 година, по данни от финансовия регулатор, депозитите на руснаци в задгранични кредитни институции са се нараснали с близо 6 милиарда $ по отношение на октомври.

При това, при започване на предходната година, руснаците са държали в банки в чужбина едвам 30,6 милиарда $.

В рубли депозитите в задгранични банки към ноември доближиха съвсем 5 трилиона рубли, като за 11-те месеца са се нараснали 2,2 пъти.

От началото на военните дейности в Украйна, руснаците започнаха интензивно да трансферират финансови средства в чужбина. Например през февруари в задгранични банки бяха трансферирани към 4,3 милиарда $, което тогава беше най-голямата месечна сума най-малко от 2018 година насам.

След това, на фона на въвеждането на предели от Централната банка на Русия за прекачване на средства в чужбина, размерът на сходни интервенции понижа доста - напролет бяха преведени общо единствено $4,9 милиарда. От юни 2022 година обаче, след облекчаването на рестриктивните мерки, сумите превеждани в чужбина още веднъж започнаха да порастват, и през лятото руснаците изнесоха 20,5 милиарда $ в чужбина.

Абсолютният месечен връх беше през септември предходната година - трансферираните на депозити в чужбина средства доближиха 9,3 милиарда $. През октомври и ноември 2022 година руснаците се подали в задгранични банки по към 5,8 милиарда $.
 Обемът на валутните депозити на руснаците падна до равнището от 2008 година
Обемът на валутните депозити на руснаците падна до равнището от 2008 година

Намалява и делът на предварителното погасяваните ипотеки
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР