100-доларовите американски банкноти са удвоили броя си само в рамките

...
100-доларовите американски банкноти са удвоили броя си само в рамките
Коментари Харесай

Доларовата банкнота, която удвои обема си само за 10 години

100-доларовите американски банкноти са удвоили броя си единствено в границите на 10 години - от 2012 година до 2022 година и сега има повече пари с лика на Бенджамин Франклин, в сравнение с когато и да било в историята на света. Това демонстрират данните на Федералния запас на Съединени американски щати, представени от WSJ и Chartr.

Според последните цялостни данни, от втората най-голяма като номинал американска банкнота в обращение има 18,5 милиарда броя. Това я прави най-популярната копюра от Съединени американски щати - с цели 26% преднина пред тази от 1 $, която в сегашните инфлационни времена има все по-символична функционалност. От нея в обращение са под 15 милиарда броя.
 Златна помощ: Как Русия заобикаля глобите против вноса на долари
Златна помощ: Как Русия заобикаля глобите против вноса на долари

Bloomberg: редица съветски банки обменят злато за долари и евро в ОАЕ и Турция

На трето място измежду най-популярните американски пари е банкнотата от 20 $, като нейният размер е над 10 милиарда броя, само че с наклонност да понижават.

Какво се крие зад това?

Както означават Chartr в своята обява, доста хора употребяват огромните банкноти повече като инструмент за предпазване, в сравнение с като платежен подобен.

Има проучвания, които са потвърдили т.нар деноминационен резултат - в случай че дадеш на човек 20 еднодоларови банкноти, той е доста по-вероятно да ги похарчи, в сравнение с в случай че му дадеш една банкнота от 20 $.
 Снимка 655439
Източник:

Освен това, над половината стодоларови банкноти се счита, че са отвън Съединени американски щати - след пандемията търсенето на американска валута се усили.

Как е в България?

В Съединени американски щати банкнотата от $100 е втора по номинал след много по-рядката от $500. У нас обстановката е аналогична - втората най-скъпа банкнота (тази от 50 лева) води по бройки в обращение.

Това е реалност от юли 2019 година, когато двадесетолевката е детронирана като най-популярна българска банкнота.
 Най-масовата банкнота у нас е и най-фалшифицирана. Ето коя е
Най-масовата банкнота у нас е и най-фалшифицирана. Ето коя е

Хартиени пари за 26,162 милиарда са в обращение у нас

Понастоящем нейният размер, както и този на банкнотите от 5 и от 10 лв. е с наклонност на понижаване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР