Денят на св. ап. Филип в народната представа е свързан

...
Денят на св. ап. Филип в народната представа е свързан
Коментари Харесай

Филип празнува имен ден днес

Денят на св. ап. Филип в националната визия е обвързван с кокоши заболявания и най-много с Мрата. Затова и обичаят е да се коли черно пиле пред прага на дома и с елементи от него да се извършват ритуали, в това число за повреждане на вълшебства и за лекуване на всякакви премеждия.

В някои краища пък от този ден стартират вълчите празници, тогава не загатват зверовете с името им. Жените съблюдават още редица забрани – не се работи с вълна, ножиците се завръзват с червен конец, не се пипат гребени, нож, игла, дарак и прочие, не се създават облекла. Старите българи вярвали, че с такова облекло жив мъж ще бъде изяден от вълци, а починал ще стане вампир. И както мажели очите на мишките, по този начин през Дзверините дни се мъчели да замажат пастта, очите и лапите на вълците, та кръвожадните глутници да не атакуват хора и добитък.

На деня на св. ап. Филип са Рождественските заговезни, по-късно стартира Коледният пост. На тези заговезни се хапва кокошка, след това на трапезата се позволява риба на 21 ноември и 6 декември. Дните на поста са свързани с ограничавания в храненето. За другите случаи строгостта на въздържанието може да варира, в това число без топли ястия и питиета, даже единствено на вода. Постът изисква човек да се пази от неприятни каузи, думи и мисли, не се разрешават и венчавки от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Празник имат

Филип, Филка и производни

* На имен ден се върви без покана, в случай че виновникът за тържеството е изразил категорично предпочитание да не чества. Някои имена могат да бъдат почетени на разнообразни дати през годината - съгласно избора на именяка.

* Филип, Филка - от гр., който обича конете
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР