Денис Шаповалов нямаше особено забележителни резултати през сезона до момента,

...
Денис Шаповалов нямаше особено забележителни резултати през сезона до момента,
Коментари Харесай

В навечерието на РГ: Контузията взе своето от Надал и прати Шаповалов напред в Рим

Денис Шаповалов нямаше изключително забележителни резултати през сезона досега, само че през днешния ден съумя да сервира сензацията на Мастърса в Рим до момента, отстранявайки Рафаел Надал. Канадецът показва превъзходна игра в хода на целия дуел, но за крайния резултат в мача способстваха и физическите проблеми на Матадора, който в решителната част не бе конкурентоспособен и напусна конкуренцията след 6:1 5:7 2:6. Така 13-ият подложен продължава към четвъртфиналите в Рим, където ще се изправи против Каспър Рууд.

Откриващата част мина под цялостния надзор на международния №4, който още през цялото време прецизно следваше тактическия си проект да движи съперника по корта за да си сътвори комфортен ъгъл, откъдето да приключи разиграването с печеливш удар. Представянето на Шаповалов също бе на високо равнище, само че против себе си канадецът имаше най-хубавата версия на Рафа, който постановяваше непостижимо за съперника си движение на игра. Матадора бе извънредно нападателен и при посрещане, което го изведе до реализирането на два пробива и серия от пет следващи извоювани гейма, с които си подсигурява триумфа в частта.

Вторият сет бе открит с 11-минутно подаване на младока, в което Краля на клея продължи да притиска бекхенда на противника, само че канадецът сътвори чудеса в отбрана и съумя да избави три брейкбола, с цел да постави завършек на печелившата серия на Рафа. Това като че ли повлия на концентрацията на испанеца, който в идващия гейм позволи серия от нетипични за себе си пропуски, довела до три следващи благоприятни условия за пробив пред съперника му, като втората от тях бе материализирана след следващия сбъркан бекхенд от страна на 10-кратния първенец в шампионата и по този начин първата отмора пристигна при задатък от 3:0 за Шаповалов.

Веднага по-късно обаче някогашният №1 доста увеличи равнището си и играта му подсети тази от дебютната част, което означаваше брейк на нула в седмия гейм и напълно скоро резултатът бе подравнен за 4:4. Загубата на преднината не оказа никакво въздействие върху представянето на канадеца, който продължи да засипва противниковата половина с дълбоки и мощни удари, огромна част от които се превръщаха в уинъри. Всяко последващо подаване на Надал до края на сета бе застрашено, а неизбежното се случи в последния вероятен миг, когато Шаповалов бе твърдо решен да не се стига до тайбрек, реализирайки пробив в дванадесетия гейм, с който вкара конфликта в трети сет.

Още през цялото време на решителната част бе очевидно, че Рафа изпитва физически дискомфорт, който с всяка последваща минута ставаше все по-осезаем. Двамата си размениха по един брейк в дебютните минути, след което паритетът бе непокътнат до 2:2. Оттам насетне обаче дуелът стана извънредно тежък за наблюдение, защото Надал едвам се движеше по корта и бе напълно неконкурентоспособен, заради което не завоюва нито гейм повече до края на срещата, изпращайки Шаповалов на четвъртфиналите.

Montreal
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР