Ден, след като раздели българите на бойковисти и радевисти, на

...
Ден, след като раздели българите на бойковисти и радевисти, на
Коментари Харесай

Опасният флирт на Радев с Бога

Ден, откакто раздели българите на бойковисти и радевисти, на площад и мафия, на статукво и розово бъдеще, Радев подвигна самолета към новата си цел: втори мандат. И стартира предизборна обиколка. Първата й точка не бе нито протестната палатка на Мая Манолова, нито кафенето на Отровното трио. Още по-малко централата на обичаната градска десница. А храм и то в един от знаците на България – Добърско.

Визитата, показана като неофициална, „ инцидентно ” бе разкрита от публицисти и породи службарските въпроси: Защо не казахте, искахме да питаме, да снимаме… От  щаба на „ Дондуков ” 2 великодушно оповестиха, че президентът не желал да парадира. Бил на храмов празник, помолил се… И чак в края на деня, в отговор на „ големия медиен интерес ” пуснаха и официално съобщение, и фотоси. 

Ако някой има вяра, че НСО не са обърнали тревичките в Добърско, не са преброили свещите в храма, не са инструктирали най-малко 100 пъти кмета, с цел да е визитата „ естествена ”, значи е добряк. Снимките с преклонената в молитва глава на Радев можеха и да разплачат от трогване някого, в случай че не бяха други фрагменти – от зората на мандата му, на които ясно проличава какъв брой надалеч от църковния мир е той. Неуважителното му отношение към патриарх Неофит бе ясно декларирано минута след клетвата му, когато новият президент здрависа ръката на Негово светейшество преди да целуне десницата му.

Какво постанова ненадейното превръщане на Радев към църквата и то в Деня, когато Дева Мария показва младенеца пред Бога - блудкав пиар, измолване на Божията лепта или помилван на грехове?

Повече от всеки път Радев се нуждае от помощ свише след политическата каша, която забърка с прибързанания си анонс за втория мандат. Българска социалистическа партия тежко мълчи за пресата, на която бе подложена да каже ДА без да е запитана. ГЕРБ предостатъчно злорадства, а градската десница е в патова обстановка: да бъде ли съюзът или не, тъй като като нищо може да опропасти парламентарния взлом на Христо Иванов.

Не по-малка нужна има президентът да се покае за греховете - за забития нож в гърба на политическото семейство, което го изстреля на върха, за излъганите очаквания на всички останали, които имаха вяра, че ще сплоти нацията...

Но в случай че присъединяване на Радев в литургията в „ Сретение Господне ” е било подбудено от неочаквана религиозна нужда, то визитата му в най-емблематичния за Добърско и България прилежащ храм „ Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат “ буди мъка. Обясним е ползата на летеца към църквата, в който Иисус е изобразен в ракета. Но там, дружно със святото изображение, е скрита и вълнуваща легенда: за ослепените Самуилови воини, останали край лековития извор до храма, с цел да поливат раните си и да основат Добърско.

Заговорило ли е воинското му възприятие? Едва ли, то от дълго време е заслепено от светлините на прожекторите на политическата сцена. И се е изродило в духовно късогледство.

В противоположен случай не би дръзнал да разгласи 4 април за Великден на българското прераждане. И не би призовал за примирение на Коледа откакто цяла година размахваше юмруци.

На диалог с Всевишния се отива не с камери, а в усамотение. Беше време, когато рейтинг се трупаше с показни молебствия. Днес вярата се потвърждава. И отстоява. Всичко друго е рисков флирт с Бога.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР