Ден след изказването си, че дозите ваксини срещу COVID-19 не

...
Ден след изказването си, че дозите ваксини срещу COVID-19 не
Коментари Харесай

Борисов, Курц и Бабиш искат дебат в Европа за пропорционалното разпределяне на ваксините

Ден след изявлението си, че дозите ваксини против COVID-19 не се разпределят отмерено в границите на Европейския съюз, австрийският канцлер Себастиан Курц откри съидейници измежду европейските водачи, в това число и българския министър председател Бойко Борисов. В известие до медиите от държавната пресслужба оповестяват, че Борисов, Курц и министър председателите на на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Словения - Янез Янша са изпратили писмо до европейските институции с искане за полемика по казуса.

Договорката в Европейски Съюз е имунизациите да се доставят по едно и също време и да се разпределят съразмерно на база на популацията на страните-членки. В писмото на петимата водачи, изпратено до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се показва, че при неналичието на тази пропорция до лятото ще има големи разлики сред страните в Европейски Съюз. Така някои страни биха могли да доближат до групов имунитет за няколко седмици, до момента в който други биха изостанали доста.

Подобна теза разви през вчерашния ден Курц в изявлението си. В него той акцентира, че по отношение на популацията си до края на юни спрямо България.

Петимата европейски водачи желаят гаранции че всички държави-членки на Европейски Съюз при идентични условия ще могат да доближат общите имунизационни цели, избрани от Европейската комисия за второто тримесечие на годината.

Писмото идва в миг, когато се разбра, че COVID-19 за Европейския съюз през първото тримесечие до към 30 милиона дози. Това е една трета от договорните отговорности на компанията и 25% спад от обещанията, направени в края на предишния месец

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР