Делото, заведено от няколко организации срещу Столична община, има шанс

...
Делото, заведено от няколко организации срещу Столична община, има шанс
Коментари Харесай

Делото за мръсния въздух е с нов шанс за начало

Делото, заведено от няколко организации против Столична община, има късмет да стартира. Софийският апелативен съд (САС) е отменил прекратяването на процеса, постановено преди към три месеца от долната инстанция - градския съд, оповестява news.lex.bg

Според апелативните съдии прекратяването е било погрешно, тъй като не е била дадена опция на завелите груповия иск против общината да потвърдят, че могат да понесат тежестите и разноските по делото, а напряко го е прекратила на това съображение.

Делото се връща още веднъж в градския съд, който още веднъж ще би трябвало да направи преценка дали организациите са потвърдили, че могат съществено и добросъвестно да защитят интереса по делото и да понесат тежестите, свързани с воденето му. Ако още веднъж се стигне до същия извод - че няма данни те да се оправят с воденето на подобен развой - да им бъдат дадени точни инструкции за представянето им.

Организациите, завели груповия желае - " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", асоциация " Диабет вид 2 " и Център за самостоятелен живот, както и юристите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, считат, че през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха.Организациите са обединени под името " Група за чист въздух ". Исковата молба беше импортирана в съда в края на май. Първият арбитър, на който се падна - арбитър Богдана Желязкова, отхвърли да гледа делото с претекст, че и тя, и фамилията ѝ са повредени от същия въздух на София и това слага под подозрение нейната безпристрастност.Делото по-късно беше разпределено на арбитър Богдана Желявска. Организациите обаче желаеха нейния отказ с претекст, че има подозрения за нейната безпристрастност, както и поради голословно закъснение на допускането на делото. Тя го насрочва за декември тази година, само че при започване на октомври се води от процеса с претекст, че не може да гледа делото по-рано от избраната от нея дата и не желае да оставя подозрения за нейната безпристрастност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (138)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР