Делото за убийството на брокерката Станка Марангозова, по което подсъдим

...
Делото за убийството на брокерката Станка Марангозова, по което подсъдим
Коментари Харесай

Връщат в прокуратурата делото срещу офицера от НСО за убийството на Станка Марангозова

Делото за убийството на брокерката Станка Марангозова, по което обвиняем е и офицерът от Националната работа за защита (НСО) Борис Иванов, е върнато на прокуратурата, заяви

 Убиецът на Станка Марангозова бил дилетант, прикривал револвера с изкуствена роза Виж още

Това е решил дефинитивно Военно-апелативният съд (ВоАпС), като от определението му излиза наяве, че от обвиняването не се схваща по кое време, къде и по какъв начин е проведено убийството от четиримата подсъдими, а тъкмо посочени са единствено датата и мястото, където Марангозова е убита.

Брокерката беше убита на 10 октомври 2019 година в колата си в столичния кв. " Младост " от моторист, който беше скрил револвер със заглушител в букет с изкуствени бели рози. Според обвиняването подсъдимият като причинител Петър Костов наблюдавал жертвата до жилищен блок, спрял с мотоциклета до колата на дамата, извадил букета и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял три пъти в главата, а по-късно моторът беше открит в езерото в Чепинци.

Прокуратурата твърдеше в началото, че поръчката за убийството пристигнала от Иво Масларов, който имал неуредени финансови връзки с Марангозова и беше разгласен за търсене. Борис Иванов пък беше арестуван дружно с Костов и съучастника им Венцислав, който по-късно реши да свидетелства против тях.

Според проверяващите подполковникът от НСО разпределял дилемите сред участниците в групата, обяснявал детайлите, също така той приел поръчката за убийството. В колата му било открито устройство за следене и подслушване. Масларов пък предал записка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на дамата преди убийството траяло близо месец.

Именно откакто държавното обвиняване разгласи, че служителят от НСО е главен участник в организирането на убийството, основният прокурор Иван Гешев сподели, че към този момент няма доверие в службата за защита и за сигурността му започнаха да се грижат от Бюрото по отбрана, до момента в който то не беше отнето от него.

От определението на съда излиза наяве, че в действителност съгласно обвинителния акт подсъдимият Венцислав Д. е решил да провежда и да финансира убийството на Марангозова. Задачата упълномощил на приятеля си Масларов и заречен да обезпечи пари. Военните съдии обаче одобряват, че в обвинителния акт не се споделя по какъв начин се е стигнало до решението и какво въобще е направил Масларов, против който пък делото се води задочно, защото се укрива. Той е упрекнат, че е провел и управлявал групата, само че и за тези му действия нямало никакво изложение в обвинителния акт.

Съдът написа още, че в него не са изложени никакви обстоятелства за подбуждане и помагачество, каквито обвинявания също са повдигнати.

" Обвиненията против четиримата подсъдими съдържат " неустановени дати ", " неустановени места " за съвсем всички закононарушения, като само по отношение на подсъдимия Костов... са посочени точната дата и място на осъществяване на убийството на Марангозова. Тези пропуски (неустановените факти) са позволени и в диспозитива на акта и в обстоятелствената му част, а това са обстоятелства, които обуславят съставомерността на действията и присъединяване на подсъдимите в тях ", се споделя в определението на съда, с което е доказано прекратяването на делото от първата инстанция. Според ВоАпС непосочването на тези условия лимитира и правото на отбрана на подсъдимите и на прокуратурата е указано да ги конкретизира всички дати, места, финансиране на убийството подбудителството и помагачеството.

В хода на следствието прокуратурата разгласи, че подполковник Иванов от НСО е обвиняем и за присъединяване в незаконна група за наркоразпространение, както и за държане на опиати и муниции. Разследващите твърдяха, че той е членувал в масонска ложа и по този начин поддържал контакти с магистрати и политици.

Борис Иванов беше арестуван през май 2020 година и остана в ареста и година по-късно излезе, само че под домакински арест с електронна гривна. Сега той е изискал по-лека мярка за неотклонение, само че и двете инстанции са отхвърлили молбата му, като одобряват, че има обосновано съмнение за присъединяване му в убийството и може да извърши закононарушение. От определението на съда излиза наяве още, че подсъдимият като физически палач на Марангозова - Петър Костов, е в пандиза от предходната година, когато е бил наказан на 4 години затвор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР