Делото за пред вече несъществуващата дискотека Соло може да бъде

...
Делото за пред вече несъществуващата дискотека Соло може да бъде
Коментари Харесай

12 години след убийството пред "Соло": Възможно ли е делото да започне отначало

Делото за пред към този момент несъществуващата дискотека " Соло " може да бъде преразгледано, а доживотната присъда на Илиян Тодоров може да бъде сменена с по-лека. Законът планува процедура, съгласно която, в случай че делото е гледано задочно, наказаният да има право да изиска преразглеждане на процеса, което да докара и до по-леко наказване. Дали делото ще бъде преразгледано обаче зависи дали има законово съображение за това. Според закона, на доктрина основният прокурор Иван Гешев също има право да изиска преразглеждане.

Междувременно прокуратурата, съдът и околните на убитите през 2009 година Кирил Въжаров и Васил Александров чакат управляващите в Узбекистан да се произнесат по настояването за екстрадиция на Илиян Тодоров, който при опит да напусне страната.
Дали и по кое време той ще бъде екстрадиран в България и дали ще влезе в затвор, където да изтърпи наложеното му наказване към момента не е извесно, защото против него сега се води следствие и в Узбекистан за подправените документи, които е показал.
Случаят с Илиян Тодоров и карцерът му е казус - рядко наказани с такива тежки присъди като пожизнен затвор, търсени и с алена бюлетина от Интерпол, са били арестувани след 12 години. И той може да бъде върнат в България, с цел да изтърпи наказането си, разясниха адвокати пред " Дневник ".

Кой е Илиян Тодоров и за какво беше наказан

Делото за убийството пред " Соло " завърши за 4 години на три правосъдни инстанции. Илиян Тодоров бе единственият обвиняем по случая. Той е наследник на някогашния заместник-председател на регионалния съвет на Българска социалистическа партия в Перник и някогашен водач на групата на общинските съветници на Българска социалистическа партия в града Венцислав Тодоров.

Тодоров е наказан за гибелта на Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, както и за опита за ликвидиране на Кирил Димитров. Александров и Въжаров бяха наръгани с нож в гърба след скандал пред столичната дискотека на метри от правосъдната палата на 18 април 2009 година, а Кирил Димитров бе ранен, само че оцеля.

На от докладчика по делото Румяна Ченалова, която в следствие стана арбитър в комерсиалното поделение на Софийския градски съд, а по-късно името й бе в основата на скандал, откакто френският дипломат Ксавие дьо Кабан разгласи, че посредством правосъдно дело, водено от нея, се прави опит да се открадне собствеността върху две компании на френски вложител.

Ченалова, която оправда Илиян Тодоров за двойното ликвидиране пред " Соло ", в следствие бе арестувана и разследвана, а по-късно и съдена за закононарушение по работа и за документно закононарушение.

 Румяна Ченалова с обвиняване и по случая Румяна Ченалова с обвиняване и по случая " Соло "

Решението бе подписано с изключително мнение от младши съдията Мария Дончева, която не бе съгласна със мнението на болшинството в правосъдния състав и смяташе, че въпреки и косвени, доказателствата против Тодоров са задоволително, с цел да бъде наказан. Ченалова го освободи от ареста и му наложи по-лека мярка за неотклонение.

На фона на митинги на околните на жертвите, процесът продължи на втора инстанция пред Софийския апелативен съд, където Тодоров не се явяваше на съвещанията по делото по лично предпочитание, само че и не беше задължен да го направи - законодателството към оня миг позволяваше той да бъде представляван единствено от юристите си. Софийският апелативен съд го призна за отговорен и го осъди на пожизнен затвор. Тогава правосъдният състав не промени мярката му за неотклонение, само че му беше наложена възбрана да напусне страната.

 Снимката и данните за Илиян Тодоров в уеб страницата на Интерпол бяха свалени малко откакто управляващите в Такшент оповестиха, че е задържан.
© Интерпол

Снимката и данните за Илиян Тодоров в уеб страницата на Интерпол бяха свалени малко откакто управляващите в Такшент оповестиха, че е задържан.

По това време евентуално той към този момент не е бил в България, само че хора от обкръжението му показват, че твърдял, че не е желал да се явява на съвещанията, с цел да не се среща с роднините на жертвите, с цел да не се разстройват в допълнение и да не ги нервира. Доживотната му присъда е обжалвана и стига до Върховния касационен съд, който в като удостовери наказването му. Той бе наказан и да заплати и по 150 хиляди лева обезщетение на родителите на убитите момчета и 50 хиляди лева на ранения Кирил Димитров.

Дни след прочитането на присъдата, когато правосъдна защита би трябвало да го води в пандиза, оказва се, че Тодоров не е открит на адреса си. Родителите му настояват, че не са го виждали през последната година, само че и че не е споделял пред тях планове или проекти да се укрива. Илиян Тодоров е разгласен за търсене както в България, по този начин и с алена бюлетина на Интерпол и остава в неопределеност в продължение на 12 години.
Той е един от дребното с влезнали в действие доживотни присъди българи, които съумяват да се укриват толкоз дълго време.
 Бащата на наказания за убийството пред Бащата на наказания за убийството пред " Соло ": Не съм го виждал повече от година

През годините по-късно се появява друга информация за местонахождението му като се допуска, че е бил във Англия, откъдето изпраща видео послание към основния прокурор по това време Сотир Цацаров, в което твърди, че е почтен. В интернет разгласява и записи на видеокамери към правосъдната палата в София от нощта на убийството. Има догатки и че е пътувал и е обитавал в разнообразни страни в Европа, само че нито едно от тях не е доказано публично от управляващите.

Как се стигна до ареста и по кое време ще бъде екстрадиран

Илиян Тодоров бе арестуван на 1 март на летището в Ташкент. Опитвал се да се качи на борда на аероплан с полет до Истанбул. Представил български документ за идентичност, само че чиновниците на летището се усъмнили, че е подправен. Свързали се с българските управляващи от дирекция " Български документи за идентичност " и поискали информация. Служител в бранша направил инспекция, а след спомагателна информация в Главна дирекция " Национална полиция " открил, че документът е подправен научи " Дневник ". След експертна оценка на фотоси от Националния институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи е доказано, че става дума за Тодоров.

Така Илиян Тодоров е арестуван след 12 години в неопределеност и след укриване от българското правораздаване.

Все още няма публична информация какво тъкмо в българския документ, който е показал, е било фалшифицирано - името, дата на раждане или други данни, както и по какъв метод се е снабдил с документа и по кое време - дали с него е напуснал страната малко преди да получи окончателната присъда, или го е получил по-късно.

 Осъденият за убийството пред дискотека Осъденият за убийството пред дискотека " Соло " е арестуван в Узбекистан

Прокуратурата незабавно заяви, че е изпратила всички нужни документи на управляващите в Узбекистан, които са нужни, с цел да бъде поискана и стимулирана екстрадицията на Тодоров. Главният прокурор Иван Гешев се срещна и с родителите на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. Процедурата по закон обаче е друга - документите не се изпращат от прокуратурата, а от Министерството на правораздаването, което е водещо в тази ситуация.

 Близки и другари на убитите стачкуваха в правосъдната зала след оправдателната присъда на първа инстанция, като издигнаха плакати, които приканват съда към обективен развой.
© Георги Кожухаров

Близки и другари на убитите стачкуваха в правосъдната зала след оправдателната присъда на първа инстанция, като издигнаха плакати, които приканват съда към обективен развой.

" Всички документи са изпратени в период. Все още нямаме насрещна информация от Узбекистан дали против него там ще се води дело за документно закононарушение, както и дали и по кое време Тодоров ще бъде екстрадиран. България има двустранен контракт с Узбекистан, в който е регламентирана процедурата за екстрадиция ", разяснява пред " Дневник " министъра на правораздаването Крум Зарков.

В двустранния контракт за екстрадиция обаче е посочено и че " в случай че лицето, чиято екстрадиция се желае, е привлечено към наказателна отговорност или е наказано за друго закононарушение на територията на Узбекистан, екстрадицията му може да бъде отсрочена до преустановяване на наказателното произвеждане, до привършване на осъществяването на присъдата или до освобождение от изтърпяване на наложеното наказване ". Така, на процедура, Узбекистан може да забави предаването на Тодоров в България за изтърпяване на присъдата му за двойното ликвидиране до момента в който следствието за документното закононарушение завърши.

" Вероятно Узбекистан ще организира следствие за документно закононарушение, за използването на неистинен документ за идентичност, което чакам да завърши в къси периоди от 2-3 месеца, след което Тодоров да бъде екстрадиран в България ", разяснява пред " Дневник " юрист Людмил Рангелов.

Може ли доживотната му присъда да бъде анулирана

Според адвокати, има опция, въпреки и дребна Илиян Тодоров да изиска делото против него да бъде преразгледано. " Един от претекстовете, които може да употребява, е, че не е взел участие персонално във въззивното и касационното произвеждане, само че тук е тънкият миг, че тогава законодателството го позволяваше и че той самичък е изразил предпочитание, да не участва ", разяснява юрист Рангелов пред " Дневник ".

" Въпрос на пояснение е, само че производството не е било водено задочно против него по смисъла на закона ", разяснява още юристът. По думите му, теоретично има опция управляващите в Ташкент да откажат да върнат Тодоров, само че това е малко евентуално да се случи на процедура.

Българското законодателство също дава благоприятни условия за обновяване на процеса - едно от изискванията е " някои от доказателствата, върху които се основава присъдата, решението, определението или разпореждането, се окажат неистинен " или " арбитър, правосъден заседател, прокурор или проверяващ орган е направил закононарушение по отношение на присъединяване си в наказателното произвеждане ".

И двете учредения обаче са малко евентуални да бъдат годни в тази ситуация с Тодоров, разясниха адвокати. Друга, планувана в закона опция, е процесът да се възобнови в случай че " посредством следствие се разкрият условия или доказателства, които не са били известни на съда, постановил присъдата, решението, определението или разпореждането, и имат значително значение за делото ".

Теоретично наблюдаващият прокурор посредством основният прокурор Иван Гешев би могъл да изиска обновяване на делото. Един от последните случаи, при които основен прокурор изиска обновяване на углавен развой, беше по искане на Сотир Цацаров, когато през 2019 година под натиска на близки бе обновено делото за убийството на Ангел Димиторв-Чората.

" Тодоров е наказан на доживорен затвор. Не виждам причина основният прокурор да изиска понижаване на наказването му, защото на процедура след 20 или 30 година Тодоров може да прави претенции да излезе предварително от пандиза ", разяснява още юрист Людмил Рангелов.

 Над 820 наказани са се укрили от правораздаването за две години Над 820 наказани са се укрили от правораздаването за две години
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР