Делото срещу фермера Петър Пищалов за мъртвите коне в Осоговска

...
Делото срещу фермера Петър Пищалов за мъртвите коне в Осоговска
Коментари Харесай

Стопанинът на конете, умрели в Осоговската планина, беснее

Делото против фермера Петър Пищалов за мъртвите коне в Осоговска планина продължава след правосъдната почивка, процесът зацикли поради неявяване на юрист. Районният съд в Кюстендил под председателството на арбитър Светослав Петров не даде ход на делото поради отсъствието на юриста на кюстендилеца Вася Пешева.

„ С оглед на това, че отсъства юристът, ход на делото не следва да бъде даван, в случай че Пищалов не реши то да продължи”, разгласи прокурорът Галина Димитрова.

„ Моят юрист Вася Пешева е някъде по залите тук, в съда. Каза, че ще пристигна. Предлагам да я изчакаме. С нея се чухме по телефона, има каузи. Без отбрана не искам да се дава ход”, сподели Пищалов при започване на правосъдното съвещание.

Съдия Светослав Петров даде толеранс от 10 минути за изчакване на Пешева, която обаче не дойде в залата. Делото беше отсрочено за след правосъдната почивка – на 16 септември. В залата участваха част от очевидците, които до този миг не са дали показания, както и движимостите лица, написа "Струма ".

Пищалов съобщи след съвещанието, че е оптимист за привършване на делото. „ Правдата не е на страната на мощните, правдата е на страната на истината, по този начин че… Без коментар оставям това по какъв начин се усещам. В края на краищата хората какво се интересуват. Защо тези хора, които провокираха всичко това, не дойдат да ме видят и да донесат една буца сол на тези животни. Няма проблеми, нямам огради, когато и да е мога да бъда открит.

Трудно е в днешно време да се занимаваш с отглеждане на животни. Как мислите, елементарно ли ми е било да ми откраднат, да ми убият животни. Ама аз не съм единственият човек. Не си броя животните. Колкото по-малко се знае за тях, толкоз по-добре, тъй като има недобросъвестни хора, които какво вършат – не се грижат за тях. Имам си юрист, моята работа е да си виждам животните да са добре. Не знам какво написа в експертизите на движимостите лица, не съм ги чел, с бумагите да се занимава юристът ми”, добави още Пищалов.

Процесът против фермера стартира след открити мъртви коне в Осоговска планина. През месец март 2018 година беше подаден сигнал за животни, които са оставени през зимния сезон на краткотрайно пасбище, а някои от тях от тях бяха починали. По случая беше формирано досъдебно произвеждане. Сигналът за това пристигна от природозащитници, разгласили фотоси в интернет. Обвинението е по член 325 б, алинея 2, т. 1 от Наказателния кодекс. Този член третира осъществяване на закононарушение от лице, което реализира активност или специалност, свързани с развъждането на животни – породена гибел на гръбначни животни.

Районна прокуратура към този момент направи предложение Пищалов да бъде освободен от наказателна отговорност и по отношение на него да се наложи административно наказване. На съвещанието по делото, провело се на 30 май, бяха разпитани част от 15-те очевидци по делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР