Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена, че преди

...
Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена, че преди
Коментари Харесай

ВКС не е съгласен с намалената присъда на акушерката за пребитото бебе

Делото против акушерката Емилия Ковачева, която е упрекната, че преди 5 години преби новородено момиченце, се връща в апелативния съд, заяви. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), откакто реши, че погрешно Софийският апелативен съд е приел за смекчаващо вината на Ковачева това, че е изразила страдание за стореното, работила е изключително, а делото е траяло над 5 години. С тези претекстове апелативният съд понижи с 2 години избраното ѝ от Софийския градски съд наказване от 18 години затвор. Ковачева също така беше наказана да заплати обезщетение от 400 000 лв. на родителите на потърпевшата Никол.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за ликвидиране, защото в нощта против 17 април 2015 година, по време на 24-часово дежурство в болница " Софиямед ", в продължение на към час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното момиченце, като му е нанесла най-малко 39 удара. Детето имаше голям брой контузии, в това число счупена черепна кост и единствено съответната интервенция след това на лекарите предотврати гибелта му. По-късно стана ясно, че дейностите на Ковачева са били снимани и от камери, като записите бяха употребявани в процеса.

Делото стигна до Върховен касационен съд, откакто акушерката и отбраната ѝ желаеха по-леко наказване с аргумента, че тя не би трябвало да дава отговор за ликвидиране. Родителите на детето настояха за доживотна присъда за Ковачева. 

Според висшите съдии Блага Иванова, Даниела Атанасова (докладчик) и Милена Панева няма учредения за налагане на най-тежките санкции на Ковачева – пожизнен затвор или пожизнен без подмяна. Те обаче са безапелационни, че 5-годишният период на делото не е неблагоразумен и това не би трябвало да води до по-ниско наказване, както е приел апелативният съд. Върховните съдии показват, че би трябвало да се преценя освен продължителността на процеса, а и неговата трудност. Надценено съгласно Върховен касационен съд е и смисъла на признатите по делото констатации на " Главна ревизия по труда ", съгласно които Ковачева е работила прекомерно доста часове изключително и без нужните почивки. Върховните съдии обаче показват, че в тази ситуация Ковачева непринудено е желала да работи изключително, а това не ѝ е било наложено от болничното заведение.

За изразеното от акушерката страдание за стореното, Върховен касационен съд също не приема, че то не може да бъде оценено като в допълнение смекчаващо отговорността ѝ събитие.

" Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция страдание е декларирано декларативно и прекомерно късно , с цел да се одобри, че същото е релевирано за разкайване ", декларира в решението си Върховен касационен съд. " При новото разглеждане е належащо значимите за установяване на наказването смекчаващи и отегчаващи условия да бъдат преосмислени…, след което да се извърши нужната преценка и на подсъдимата да се дефинира наказване, надлежно на степента на социална заплаха на действието и дееца и на задачите по Наказателен кодекс ", написа в умозаключение висшият съд и връща делото на различен състав на апелативната инстанция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР