Делегацията на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на

...
Делегацията на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на
Коментари Харесай

Чакат Пелоси в Тайпе, запазени са 48 стаи в хотел Хаят

Делегацията на ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси е запазила 48 стаи в хотел Grand Hyatt в Тайпе, оповестява тайванският тв канал " Санли ".

Според него Пелоси ще дойде в Тайван към 21:20 ч локално време (16:20 българско, бел. ред.), предава ТАСС.

По данни на малкия екран, делегацията е от към 40 души, за които е непокътнат цялостен етаж в влиятелния хотел. Планирано е делегацията да прекара в него една нощ. Мерките за сигурност в хотела и към него са засилени.

Специалният аероплан на американските Военновъздушни сили ще се приземи на летище Суншан, а на сутринта Пелоси ще организира видеоконференция в хотела. Сутринта в сряда тя би трябвало да има и среща с президентката на Тайван Цай Инвен, след което ще се срещне с водачи на локални партии в Народното събрание на страната.

Напрежението към визитата пораства с всеки час. Военни самолети на китайските Военновъздушни сили прелитат рисково покрай въздушната граница над Тайванския пролив.

Пекин към този момент на няколко пъти предизвести Пелоси да не посещава страната, която счита за своя отделила се територия, само че Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от " дрънкането на оръжие " от китайска страна.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин съобщи, че Съединени американски щати ще понесат следствията от случката си. " Американската страна ще носи отговорността и ще заплати цената за подкопаване на суверените ползи на Китай в сигурността. "

Хуа Чунин добави, че " Китай и Съединените щати са в стеснен контакт на всички равнища " и Пекин се надява, че " американските чиновници схващат значимостта и чувствителността на този въпрос, както и обвързваните с това опасности ".

По време на същата конференция тя предизвести, че контрамерките в отговор на вероятното посещаване на Пелоси в Тайван ще бъдат " оправдани и нужни ".

Същевременно американският флот удостовери, че бойна ескадра от четири американски военни кораба, водени от самолетоносача " Роналд Рейгън ", са ситуирани източно от Тайван.

В отговор два самолетоносача на Народно-освободителната войска на Китай (НОАК) излязоха в морето и може да бъдат изпратени в региона на Тайванския пролив.

Самолетоносачите „ Ляонин “ и „ Шандун “ са напуснали пристанищата Циндао и Саня.

А съветското външно министерство упрекна Вашингтон, че дестабилизира света. " Вашингтон дестабилизира света. Нито един решен спор в последните десетилетия, само че доста провокирани ", разяснява в обществените мрежи Мария Захарова, представител на съветското външно министерство.

По-рано бе обявено, че специфичният аероплан на военновъздушните сили на Съединени американски щати, с който председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси дойде в Малайзия, е изхвърчал от Куала Лумпур и се движи на югоизток.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР