Деле Али не знае със сигурност какво следва да се

...
Деле Али не знае със сигурност какво следва да се
Коментари Харесай

Да изградиш отбор или да си го купиш – това е въпросът

Деле Али не знае сигурно какво следва да се случи. Но тъй като е играл с Хари Кейн с години, тъй като го е виждал под хиляда дълги подавания, тъй като го е виждал по какъв начин чуква топката с глава в празното пространство вместо напред към вратата, той има много добра визия какво може да се случи. Топката е отклонена с глава и Али към този момент е там и я чака.

Кристиан Ериксен не знае сигурно какво следва да се случи. Но тъй като е играл с Али с години, тъй като го е виждал да преследва хиляда свалени топки в задънени улици, тъй като знае по какъв начин обича да чуква топката с пета на сляпо при липса на други разновидности, той има много добра визия къде може да отиде пасът. Петичката на Али разсича топката като нож и Ериксен към този момент е там и я чака.

Давид де Хеа знае тъкмо какво следва да се случи. Ериксен приключва тъкмо с левия крайник и Тотнъм повежда с 1:0. Часовникът едвам е отмерил 11-ата секунда.



По-късно Алексис Санчес се впуска в един от тези свои типични заплетени рейдове по лявото крило, преди да влезе във вътрешността в терена. Ако бе надигнал взор, щеше да види по какъв начин негови съотборници в червени екипи го поглеждат с това учудване, нормално запазвано за някое каращо мотокар бебе: „ да, доста впечатляващо, само че какво следва и, по-важното, къде се регистрирам аз в цялото това нещо?!”.

Победата на Тотнъм с 2:0 над Манчестър Юнайтед на „ Уембли” си беше лекция от-до, която пристигна не просто поради два момента от мача, въпреки че тъкмо те са добра насочна точка. Те най-вече ни дават становище за фундаменталното разграничение сред тези два клуба: единият от тях бива подложен в състояние на надълбоко признание в мачове от този жанр, в които се изисква висока степен освен на техническо умеене, а и на групов труд и бързи взаимоотношения.

Казано най-просто: Тотнъм игра като тим, Юнайтед игра като тим единствено по име.



Колективният труд е от оня жанр неща, които се отработват с упорити тренировки в течение на месеци. Изсвирва първата свирка на следващото изтощително подготвително занятие и се стартира: „ Не, Хари, ти стоиш там. Деле, ела насам! Сони, ти бягай натам! Така, да го опитаме отначало, след това отново и отново, до момента в който крайниците ви не изгорят от болежка и до момента в който не започнете да чувате гласа ми и в съня си.”

Това не всеки път може да сработи. Когато обаче стане, може да бъде невероятно за въздържане. Със сигурност този раздробен Юнайтед нямаше доста отговори в мразовитата вечер на „ Уембли”, когато скъпата офанзивна петорка на Жозе Моуриньо изглеждаше като да играе не просто друга игра от отбранителната шесторка, а от време на време изобщо и да практикува друг спорт. Тотнъм пък изглеждаше като да вкара гол при всяко свое впускане напред.

Разбира се, не е като Тотнъм да не разполага самичък със суперзвезди. Клубът несъмнено не е съперник на излизането на трансферния пазар и покупката на Лукас Моура за 25 млн. паунда от Пари Сен Жермен в последния ден на зимния прозорец го потвърждава. Когато обаче Тотнъм излезе на пазара, човек остава с чувството за налична тактика, за способ в това по какъв начин избрана уязвимост в състава бива взета на мушка с лазерен фокус.



Поразително е какъв брой доста хора от тима – Али, Бен Дейвис, Киърън Трипиър, Муса Сисоко, Ерик Дайър – бяха взети не като разновидности за тук и в този момент, а като планове за насърчаване. И при цялата опитност на Моуриньо да разтваря необятно пръстите на своите богати шефове, този тим на Юнайтед към момента оставя чувството за платен, а не построен.

И по този начин стигаме до Алексис Санчес с тресящите се и тропащи крайници като на човек, който непрестанно е в положение пред скок на дължина. Той дриблираше добре, разиграваше топката задоволително ефикасно, опита своето обичайно по диагонал копване със разбъркан резултат. Накрая обаче отново мачът си остана от тези, които е по-добре да не помни час по-скоро, като прибавим за лукс неуморния тормоз от почитателите на домакините и момента, когато купеният за едвам 3,5 млн. паунда от Бърнли Трипиър го прати да пасе към централната линия.

Санчес най-вероятно ще усъвършенства Юнайтед и би било неуместно да се твърди противоположното. Също толкоз неоспоримо е обаче и това, че неговият трансфер не бе напълно част от някакъв величествен трансферен проект, а окуражителен опортюнистичен акт на импулсивно януарско извършване на покупки. Акт, който даже не е и покрай решаването на същински проблематичните позиции в състава – да вземем за пример централния полузащитник и левия бек.



Освен това индивидуалистичният, уповаващ се на доста дриблиране жанр на игра на чилиеца може да има надалеч по-дълбоки последици в метода на конструиране на офанзивата на тима и на създаване на свръзки в играта. Санчес не е изчезналото парче от пъзела, а и във вечери като тази е напълно рационално човек да се зачуди дали изобщо някой знае по какъв начин се допуска да наподобява този пъзел.

Разбира се, положителните футболисти се приспособяват. Великите построяват нещо изцяло ново. И човек би заложил на това, че галактиката от гении при „ алените дяволи” ще откри излаз от ситуацията. Както обаче демонстрира казусът с Пол Погба, няма гаранция, че това ще се случи на мига. Осемнайсет месеца след завръщането си на „ Олд Трафърд” французинът си остава мистерия, която Юнайтед е единствено частично на път да реши. Поставен в сряда в двойка пивоти в центъра паралелно до Неманя Видич, Погба беше покосен от интензитета на пресинга на Тотнъм и рядко си правеше труда да следва бегача в своята зона, като демонстрираше повече интерес към завладяването на празно пространство в сравнение с в затварянето му.

Там е работата при построяването на тим от суперзвезди: от време на време това може да докара до вътрешно опълчване. Как Погба и Санчес да приспособят играта си един към различен, когато и двамата обичат да нападат лявото полупространство? Може ли да се слага Погба на обичаната му позиция в полузащитна тройка, без да се жертва ширината на фронта на офанзивата? Кой заема освободеното пространство от Санчес, когато той се впусне в един от типичните си  заплетени рейдове от крило до крило? Къде изобщо се вписва във всичко това Маркъс Рашфорд?

Човек би желал да мисли, че Юнайтед мисли в дълбочина върху всеки един от тези въпроси, че и върху още други. Междувременно тимът е на 15 точки от водача в класирането на Премиър Лийг и борбата за 2-рото място още веднъж се отвори необятно. Време е за завръщане на подготвителния терен.

Джонатан Лю, „ Индипендънт”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР