Анкета на CNN: Процентът на републиканците, които смятат, че победата на Байдън през 2020 г. е била нелегитимна, се връща към близо 70%

...
Делът на републиканците и настроените към републиканците независими хора, които
Коментари Харесай

Делът на републиканците и настроените към републиканците независими хора, които вярват, че изборната победа на президента Джо Байдън през 2020 г. не е била легитимна, се е увеличил отново, според ново проучване на CNN, проведено през юли. Като цяло 69% от републиканците и привържениците на републиканците казват, че победата на Байдън не е била легитимна, в сравнение с 63% по-рано тази година и през миналата есен, въпреки че няма доказателства за изборни измами, които биха променили изхода от надпреварата.

Новото проучване, проведено в навечерието на обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп във вторник за опити за отмяна на изборите през 2020 г., предполага, че делът на отричащите изборите сред неговите привърженици се е покачил до ниво, последно наблюдавано преди изслушванията, проведени миналата година от Камарата на представителите избрана комисия, разследваща нападението от 6 януари 2021 г. През януари 2022 г. 67% от републиканците и ориентираните към републиканците независими хора казаха, че смятат победата на Байдън за нелегитимна; това беше цели 72% в анкетата на CNN през лятото на 2021 г.

Сред пълнолетните републиканци делът на тези, които вярват, че има солидни доказателства, доказващи, че изборите не са били легитимни, възлиза на 39%, докато 30% казват, че това е просто подозрение, че Байдън не е спечелил законно, а 29% казват, че изборът на Байдън е бил легитимен. 39% от републиканците и привържениците на републиканците, които казват, че победата на Байдън не е била легитимна и че има доказателства за това, не са се променили много от май, когато 36% казаха същото, и са доста под най-високата точка за това убеждение, което беше 54% малко след атаката срещу Капитолия на САЩ през януари 2021 г.

Като цяло 61% от американците казват, че Байдън законно е спечелил достатъчно гласове, за да спечели президентския пост, а 38% смятат, че не е така. Сред регистрираните избиратели, които казват, че са гласували за Тръмп през 2020 г., 75% казват, че имат съмнения относно легитимността на Байдън.

Но тези, които подкрепиха Тръмп през 2020 г., всъщност са по-малко склонни от тези, които подкрепиха Байдън, да кажат, че споделеното мнение за изборите през тази година е задължително, за да подкрепят кандидати за федерален пост през следващата година. Като цяло 30% от американците казват, че биха гласували само за кандидат, който споделя мнението им за изборите през 2020 г., 49% биха го сметнали за един от многото важни фактори, а 20% казват, че това не би било основен проблем за тях. Тези, които казват, че са гласували за Байдън през 2020 г., са по-склонни да възприемат това като основно споделено мнение (48%), отколкото тези, които са гласували за Тръмп (20%).

Около половината от американците продължават да смятат, че е поне донякъде вероятно избраните служители успешно да отменят резултатите от избори в САЩ, ако тяхната партия не спечели (50%). Тази гледна точка е доста стабилна, откакто CNN започна анкета по въпроса през лятото на 2021 г. Наблюдава се повишаване на дела на независимите политически лица, които смятат, че това е поне донякъде вероятно, от 42%, които се чувстваха така миналото лято, до 53 % сега.

И на повечето американци им липсва увереност, че изборите в САЩ днес отразяват волята на хората. Като цяло 58% казват, че са малко или изобщо не са уверени, че изборите отразяват волята на обществото, докато 42% казват, че са поне донякъде уверени, че го правят. Само 13% са „много уверени“, че изборите отразяват волята на хората, което е най-ниският дял, твърдящ това в проучване на CNN от 2021 г. насам. Това дълбоко доверие е намаляло донякъде сред демократите (от 26% миналата година до 21% сега) и около половината от републиканците казват, че изобщо нямат доверие (48%), подобно на миналата година.

Рейтингът на одобрение на Байдън за защита на демокрацията в САЩ падна в отрицателна територия: 44% одобряват и 55% неодобряват. Това беше почти 50% одобряване до 49% неодобрение през декември. Тази промяна дойде сравнително равномерно между партийните линии и в новото проучване 84% за демократите, 42% от независимите и 7% от републиканците одобряват неговото отношение към проблема.

Анкетата на CNN е проведена от SSRS от 1 юли до 31 юли сред произволна национална извадка от 1279 възрастни, първоначално достигнати по пощата. Проучванията бяха проведени онлайн или по телефона с интервюиращ на живо. Резултатите за пълната извадка имат граница на извадкова грешка от плюс или минус 3,7 процентни пункта. За извадката от 547 републиканци и независими републиканци това е плюс или минус 5,7 пункта.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР