Делът на леките автомобили с дизелови двигатели в България плавно

...
Делът на леките автомобили с дизелови двигатели в България плавно
Коментари Харесай

Делът на дизеловите автомобили в България плавно се увеличава

Делът на леките коли с дизелови мотори в България гладко се усилва през първата половина на годината, сочат данните за регистрациите на " Пътна полиция ". Само за шест месеца разликата сред колите на двата съществени типа горива е намаляла с 49 184 бройки.

Така към първи юли на бензин са 1 316 424 леки коли (-23 395), а на дизел 1 243 965 (+25 754). Следват тези на разнообразни разновидности на газ - пропан-бутан и метан, които са съвсем 200 хиляди. Към 1 юли в България има регистрирани съвсем 3.69 млн. моторни транспортни средства. От тях повече от 2.78 млн. са леки коли.

Засилване на интереса към използвани дизелите в България и други страни от Източна Европа беше плануван още преди няколко години, когато в разнообразни страни от Западна Европа започнаха да се вкарват рестрикции за влизане в избрани зони на дизелови коли и се заприказва, че възбраните ще обгръщат все по-големи елементи от обитаемоте зони.

Това, наред със свадите към манипулираните данни за разхода на гориво на тези коли, докара до свърхпредлагане на пазара на използвани коли и сриване на цените им. В България, където за момента екологичността към момента въздейства прекомерно малко върху разноските по колата, дизелите са желани, поради по-ниският разход на гориво.

Очертаващото се мигриране на остарели дизели към страните от Източна Европа накара европейската комисия да стартира да мисли върху разновидности за противопоставяне на тази наклонност, което е комплицирано поради заявеното свободно придвижване на хора и артикули сред страните, членки на Европейски Съюз. През есента на предходната година България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния внесоха нота пред Съвета на министрите на екологията на Европейски Съюз с настояването страните, в които се не разрешава придвижването на коли с дизелови мотори, да поемат отговорност за това си решение.

За половин година са купени над 23 хиляди нови и съвсем 110 хиляди използвани коли

Иначе превъзходството на използваните коли измежду новорегистрираните остава на съвсем същите равнища, като в края на предходната година и на всяка нова кола се падат съвсем пет използвани. При леките и лекотоварните коли от 1 януари до 30 юни номера са получили 23 047 транспортни средства на възраст до 6 месеца и 109 119 използвани. Над 86 хиляди от тях са били създадени преди повече от 10 години.

В същото време пазарът на нови коли в целия Европейски Съюз е в рецесия, като за юни търсенето спада със 7.8% до 1 446 183 бройки. В България продажбите са с над 9 на 100 по-слаби, като са купени 3255 нови коли. От началото на година до края на юни за всички страните от Европейски Съюз пазарът се е свил с 3.1% до 8.2 млн. бройки. България, наред с още 11 страни, най-вече от Източна Европа, към момента бележи растеж от 1.3%, образуван от 18 323 покупко-продажби.

Поглед към желаните от българите марки сочи едни и същи водачи и при използваните коли, и при новите. При тези втора употреба, най-предпочитани са немските " Фолксваген ", " Мерцедес ", БМВ, " Опел " и " Ауди ". При новите най-търсени са " Дачия ", " Шкода ", " Рено ", " Фолксваген " и " Тойота ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР