Делът на компютрите на Apple на глобалния пазар на персоналните

...
Делът на компютрите на Apple на глобалния пазар на персоналните
Коментари Харесай

Делът на компютрите на Apple достигна 10%

Делът на компютрите на Apple на световния пазар на персоналните компютри е достигнал 10%, демонстрират данните на услугата NetMarketShare, която е проучила 160 милиона неповторими потребителя, преглеждащи повече от 40 хиляди интернет ресурса по целия свят.

През януари 2018 година macOS е бил конфигуриран на 10% от дейните компютри в света. Тъй като тази операционна система се употребява единствено от Apple, се оказва, че всеки десети човек в света работи с компютър, пуснат от американската корпорация.

През февруари, делът на macOS е намалял леко – до 9,9%. В края на втория календарен месец от 2017 година, индикаторът се изменил на 6,2%. Всъщност, огромна част от този напредък (2.8 процентни пункта) е обвързван с корекцията на проучените данни: в края на предходната година, от проучванията на NetMarketShare бяха отстранени посредством пречистване на трафика, генерирани ботнет мрежи. Без оглед на тази промяна, делът на macOS на годишна база се е нараснал с по-малко от 1 процентен пункт.

Това, че „ябълковите“ компютри все още се употребяват от всеки десети човек се удостоверява и от услуга StatCounter, изследваща повече от 15 милиарда визити на уеб страници от 3 милиона уеб страницата. По оценки на StatCounter за февруари 2018 година, работещите под macOS компютъра са 12,4%, а през 2016 година този дял е бил 9,4%.

Ръководителят на анализаторската компания Techanalysis Research Боб о ‘Донъл, смята за един от главните мотори на растежа на macOS на компютърния пазар BYOD трендът, когато фирмите разрешават на чиновниците си да носят на работа личните си устройства и да ги употребяват за работни цели. Служителите на организации постоянно употребяват персоналните си MacBook.

Другата причина за триумфа на macOS, специалистът назова високото равнище на сигурност на операционната система и разпространяваните там облачни приложения, вместо обичайните стратегии.

Според Боб о ‘ Донъл, Mac-компютрите отстъпват на Windows устройствата по продуктивност и многообразие на моделите.

Според изчисленията на аналитичната компания TrendForce, през 2017 година Apple е заела 9,6% от международния пазар на портативните компютри, което им е разрешило да изпреварят ASUS (9,5%). Американската компания е нараснала доставките на преносими компютри с 18%, а този напредък се трансформира в най-силният измежду всички водещи производители. За съпоставяне, целият пазар е повишен единствено с малко повече от 2%.

От Gartner регистрират 19 милиона компютри на Apple, продадени до края на 2017 година. Делът им на пазара възлиза на 7,2%.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР