Декларирането и плащането на част от данъците тази година ще

...
Декларирането и плащането на част от данъците тази година ще
Коментари Харесай

В кризата държавата иска да прибере по-голям авансов данък печалба от фирмите

Декларирането и заплащането на част от налозите тази година ще бъде отсрочено във времето заради коронавируса, само че една данъчна смяна в избавителния пакет, който се разисква сега в Народното събрание, предизвика бурно неодобрение от страна на бизнеса.

Форумите на счетоводителната колегия загряха от отвращение поради готвените промени в режима за установяване и внасяне на предплатените вноски за налога върху облагата за 2020 г.  С тях страната желае да си подсигурява, че до 30 юни в бюджета ще влязат задоволително средства от предплатено облагане , независимо че за доста компании годината се обрисува да е губеща.

" Практически смяната в предплатените вноски върху налог облага е натоварване за компаниите в миг, в който другите европейски страни плануват ограничения за облекчение на бизнеса поради COVID-19 ", разяснява Катя Крънчева от платформата за налози и счетоводство КиК Инфо.

Промените са препоръчани от депутати от ГЕРБ, отпред с Менда Стоянова. Те засягат компаниите с обороти над 3 млн. лева, които вършат предплатени вноски на налог облага всеки месеци, и компаниите с обороти сред 300 000 лева и 3 млн. лева, които заплащат предплатено на тримесечие.

До момента предприятията сами дефинират предплатените си вноски за данъка  на база на прогнозната си облага  за годината. Масова процедура бе фирмите да предвиждат нулева облага и по този начин през по-голямата част от годината да не заплащат данък в задатък. Едва през последния месец се плащаше предплатения налог, който по закон би трябвало да е поне 75% от предстоящата облага.

Сега се предлага предплатените вноски за корпоративен данък  за първите шест месеца   от 2020 година    да бъдат изчислени на база на 1/2 от облагата за 2018 година , която бе много успешна година с регистриран висок стопански растеж. Едва през втората половина на годината на компаниите се позволява да вършат предплатени вноски въз основата на прогнозната за 2020 година облага.

" Това сигурно ще означава  надвнасяне на налог  при обстановка на загуби, банкрути и битка за оцеляване, при обстановка в която работодатели ще се чудят от кое място да намират средства за заплащане на заплати и осигуровки ", посочва Крънчева.

Отделно доста компании са били на облага през 2018 година, само че са прекъснали активност, а в този момент даже и те би трябвало да заплащат налог през първата половина на годината. " Не е обикновено такива фирми да са задължени да внасят предплатеното налог върху несъществуващи облаги за 2020 година, нито в този момент е моментът този режим да бъде променян ", недоволстват счетоводители.

Заради усложненията на компаниите в изискванията на коронависура, счетоводната колегия изиска един месец пролонгация за подаване на годишната данъчна декларация и заплащането на налог облага, което трябваше да стане до 31 март. С измененията този срок ще се удължи чак до 30 май.

" По-добре да беше останал остарелият период,  само че да не желаят по-високи предплатени вноски ", разясняват недоволни счетоводители в обществените мрежи. " Дават ни облекчение да платим налога за довнасяне за 2019 година по-късно, с цел да ни вземат повече предплатено за тази година ", показват други.
" Категорично това не е поддръжка на бизнеса по време на пандемия, а противоположното – това е задължение ", споделят и представители на бизнеса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР