Декларация за стратегическо партньорство между България и Китай приеха президентите

...
Декларация за стратегическо партньорство между България и Китай приеха президентите
Коментари Харесай

България и Китай подписаха декларация за стратегическо партньорство


Декларация за стратегическо партньорство сред България и Китай одобриха президентите на двете страни Румен Радев и Си Дзинпин. На среща в Пекин те се договориха за издигане на двустранните връзки на равнище стратегическо партньорство, оповестиха от Администрацията на президента

Българският президент Румен Радев и неговата брачна половинка Десислава Радева са на държавно посещаване от 1 до 5 юли по покана на Си Дзинпин, Председател на Китайската национална република.

България приема самодейностите „ Един пояс, веднъж “ и „ 17+1 “ освен като планове за транспортна съгласуваност, а като инвестиция в бъдещето и просперитета на страните, които вземат участие в тях, съобщи Румен Радев. Българският президент даде висока оценка на постигнатото от китайската страна през последните десетилетия във връзка с повишението на стандарта на живот, битката с бедността и основаването на благоприятни условия за развиване на китайските жители.

Двамата президенти бяха единомислещи, че стратегическото разположение на България като една от „ вратите “ на вложителите към Европейски Съюз и общия европейски пазар постанова доста по-активно потребление на опциите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали. „ Най-краткият търговски маршрут е и най-евтин “, съобщи Румен Радев и добави, че страната ни има капацитет да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за транспорт на артикули от Азия към Европа и към този момент има деклариран инвеститорски интерес от водещи в света компании в тази област.

Откриването на директна авиолиния сред двете страни е основно изискване за улеснение на разговора и поощряване на взаимните вложения, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, акцентира още българският президент

Създаването на българо-китайски център за научно-технически проучвания и нововъведения в София с поддръжката на китайски компании, който да насърчи прехвърлянето на технологии и познания сред Европа и Китай и да сътвори нова среда за повишение на конкурентоспособността на стопанските системи на двете страни, също беше във фокуса на срещата на държавните глави. Си Дзинпин изрази интереса на Китай към плана и прикани за повече информация за областите, в които центърът ще концентрира своята активност.

Румен Радев и Си Дзинпин разискаха откриването на клон на китайска банка в България, който да подтиква активността на китайските вложители и реализацията на планове от съвместен интерес.

Румен Радев благодари на своя китайски сътрудник за увеличението на броя на стипендиите за младите българи, които избират да завършат висшето си обучение в Китай. Българският президент открои и отличните условия, които оферират българските висши учебни заведения за задгранични студенти както във връзка с студентските такси, по този начин и на качеството на образованието, което е прието в Европейския съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР