Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите

...
Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Очаква ни масово увеличение на заплатите

Дефицитът на фрагменти ще докара до всеобщо нарастване на заплатите през втората половина на годината, сочи изследване на международна консултантска компания с посланичество й в България.

Според разбора наклонността ще засегне всички браншове на стопанската система и всички райони на страната, написа БНР.

Половината от интервюираните работодатели настояват, че ще усилят възнагражденията до 20%, а 2% предвиждат още по-висок растеж. В множеството компании нарастването ще засегне всички чиновници без значение от позицията, която заемат.

Мария Стоева, управител в компанията създател на изследването, изясни аргументите:

" От една страна е сериозното оживление на бизнеса след Covid пандемията. От друга страна е сериозният дефицит на задоволително квалифицирани, пък и неквалифицирани фрагменти ".

Анализът демонстрира и още една наклонност - последователното равнене в равнищата на заплатите в София и в по-големите градове на страната:

" Тук доста огромно значение има и опцията за работа от разстояние, т.е., към този момент има доста хора, които живеят в други райони на страната, само че пък работодателите им са да вземем за пример в София или даже задгранични компании без съществено посланичество в България. На процедура тези хора получават приходите си в други райони на страната ".

Близо една четвърт от фирмите възнамеряват да прибавят нови придобивки към месечните обществени пакети за чиновниците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР