Дебютът на системата Видео асистент-рефер (VAR) в българското футболно първенство

...
Дебютът на системата Видео асистент-рефер (VAR) в българското футболно първенство
Коментари Харесай

Остават още четири стъпки до старта на VAR в България

Дебютът на системата " Видео асистент-рефер " (VAR) в българското футболно състезание би трябвало да е на 24 април - когато би трябвало да стартира втората фаза на сезон 2020/2021 в Ефбет лига. Засега всичко върви съгласно заложените периоди, като остава да се създадат няколко значими стъпки.

Първата е подписването на контракта с компанията Hawk-Еye Innovations, която бе утвърдена от Изпълкома на БФС още на 17 септември 2020 година Проектът на съглашението към този момент бе одобрен на първото съвещание на Изпълкома за тази година - на 14 януари. В него няма изненади - VAR ще се внедри за 15-те турнирни мача от първата шестица. Има обаче ново предложение, съгласно което трябва да бъдат добавени още три срещи - двата плейофа в елита (за Лига Европа и за място в Първа лига през сезон 2021/2022), както и финалът за Купата на България на 15 май.

Втората  (и като че ли най-лесна) е смяна в Дисциплинарния устав. В него би трябвало да се прибавят текстове, свързани с отговорностите на клубовете домакини по отношение на VAR буса и неговата защита. Това би трябвало да се гласоподава официално на идващия Изпълком, който ще е по-късно този месец.

Третата фаза , която е и най-продължителна, е обвързвана с образованието на реферите. През ноември те минаха през теоретично и практическо образование. За задачата бяха отигравани разнообразни ситуации с присъединяване на младежки тимове въз основата на БФС в Бояна.

За втората половина на февруари е планувано съдиите ни да управляват цели срещи, в които ще се употребява VAR. За задачата ще бъде проведен шампионат още веднъж с присъединяване на младежки сформира. От представянето на реферите в него ще зависи и издаването на документи за управление на мачове, в които се употребява VAR.

Последният стадий е обвързван с клубовете и подобренията, които би трябвало да направят по стадионите си. Те са минимални - обезпечаване на място за VAR буса, окабеляване, уместно разположение на платформите за камери, с цел да засичат по-добре засадите, и т. н. През втората половина на март представители на ФИФА ще извършат ревизия, с цел да могат да бъдат лицензирани за VAR шестте стадиона, на които ще се играят мачовете от Топ 6. Както към този момент бе оповестено, за начало ще оперират общо четири VAR буса - два в София (единият от тях ще дава отговор и за Северозападна България при нужда), един за останалата част от Северна България и един за Южна България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР