Дебатите при второто четене на държавния бюджет за 2022 г.

...
Дебатите при второто четене на държавния бюджет за 2022 г.
Коментари Харесай

Опозицията в НС: Това не е истинският бюджет

Дебатите при второто четене на държавния бюджет за 2022 година в парламента днес започнаха още със заглавието на закона.

" Не би трябвало да е закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година, а закона за базов бюджет за 2022 година ", съобщи някогашният финансов министър Кирил Ананиев. Той разви тезата, че този закон не е с небосвод от 1 година, а единствено за три месеца - от април до юни, време, през което би трябвало да се одобряват и остойностят политиките и целите, за които е ръководещата коалиция се е споразумяла. " Този закон е единствено базата, върху която ще стъпи същинският бюджет за годината ", сподели Ананиев. 

Повече от час лиши на шефа на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН) единствено да изчете предложенията на народните представители за повече доходи в бюджета, с които да се покрият желаните от тях по-големи разноски. Между първо и второ четене бюджетната комисия бе залята от над 100 оферти за промени в законопроекта. По-голямата част от тях, дойдоха от депутати от ГЕРБ, макар че те са и най-големите критици на " разточителния " и " разточителен " бюджет на " Промяната ".

Бившият министър на вътрешните работи от ГЕРБ Христо Терзийски разгласи от парламентарната естрада, че би трябвало да се завиши бюджета на Министерство на вътрешните работи, защото  " това е въпрос на народен интерес ". ГЕРБ упорства Министерство на вътрешните работи да получи близо 400 млн. лева повече, като част от тези средства отидат за нарастване с 15% на заплатите. " Полицаите са най-уязвими от инфлационния напън поради невъзможността за странични приходи ", сподели Терзийски.

Николина Ангелкова изиска 120 млн. лева повече за бранш Туризъм, като парите отидат за завишаване на националната реклама на България като туристическа дестинация, завишаване на дотацията за чартърните полети и на директни помощи за туристическите компании.

Илин Димитров от " Продължаваме промяната " я репликира, че за успешното развиване на туризма е по-важно да се поправи " тежкото завещание " от предходните ръководства - неприятна инфраструктура, безобразно сметозвозване по курортите, проблеми с концесиите на плажовете. " Бюджетът ще разреши да се работи умерено, когато се спрат течовете ", съобщи Димитров.

" Приходната част на бюджета е подценена ", разгласи Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Според него минимум още 1 милиард лв. ще влязат повече в бюджета поради по-високата инфлация и по-високия от предстоящото стопански напредък, с който приключва 2021 година " Да върнем част от тези пари на хората и общините, да ги компенсираме поради инфлацията в задатък, а не да чакаме актуализацията на бюджета през юли ", прикани Цонев.

Неговият съпартиец Петър Чобанов отбрани от парламентарната естрада по-големи прехвърляния към общините за увеличение възнагражденията в общинските администрации. " Планираният растеж на заплатите е единствено 1.6%, прекомерно ниско. Заетите в общинските администрации в дребните обитаеми места би трябвало да бъдат стимулирани да останат, а не да бягат в огромните градове и в чужбина ", сподели Чобанов. Той уточни, че със 150 000 души е намаляла заетостта през 2021 година по отношение на 2019 година, като по-голямата част от тези хора не са регистрирани в бюрата по труда, тъй като са напуснали страната.

Движение за права и свободи упорства също за по-голямо подкрепяне на земеделските стопани, за 50 млн. лева спомагателни обезщетения за отопление с дървесина и пелети, 30 млн. лева повече за съоръжение на професионалните учебни заведения.

Дебатите по бюджета продължава.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР