Дебатът за нова конституция стана истеричен. Това заяви пред Нова

...
Дебатът за нова конституция стана истеричен. Това заяви пред Нова
Коментари Харесай

Дебатът за нова конституция стана истеричен, смята Николай Младенов

Дебатът за нова конституция стана нервен. Това съобщи пред Нова телевизия Николай Младенов, спряган за нов министър председател на България на експертно държавно управление в границите на този парламент, откакто Бойко Борисов подаде оставка. Той e някогашен боен и външен министър, специфичен координатор за Близкоизточния кротичък развой към Организация на обединените нации. „ Не желая политическата рецесия да стане междуинституционална”, безапелационен е Младенов.

„ В България хората имат доста неща, поради които да стачкуват като бедността и корупцията. Кризата не би трябвало да се трансформира в институционална рецесия. Кризата на всички места е доста сериозна. Трябва да има рестарт на политическата система на България. Имаме потребност от доста сериозен институционален спор, където всички страни се чуват. Позициите би трябвало да бъдат дефинирани доста ясно от всяка политическа партия ”, разяснява Николай Младенов .

Той уточни, че се е срещнал с позицията на ГЕРБ за промени в Конституцията, само че не е взел участие в писането им. „ Според мен би трябвало да има доста по-радикални промени. Трябва да се напише увод на Конституцията, ко йто да отразява вижданията и фантазиите ни. Виждаме предложенията на ГЕРБ, само че желая да чуя и вижданията на другите политически партии. Не разбирам обаче методът им за искане на оставка, без да кажат какви са предлаганите от тях промени ", съобщи още Младенов.

Попитан дали е време за смяна на Конституцията тъкмо в този момент, Младенов съобщи, че всички би трябвало да се възползват от това, че тематиката е влезнала в публичния спор. "Ако обаче тя бъде пропиляна - не е ясно по кое време ще се появи отново такава опция. Имаме късмет да погледнем дълготрайно накъде желаеме да отидем ", счита още той.

„ За мен има потребност от по-радикални промени. Трябва да се огледа по-сериозно и към Народното събрание – освен към намаляването на броя на депутатите. Например не би трябвало ли министрите първо да бъдат избирани за депутати”, предложи Младенов. Той означи, че би трябвало да се огледа действието на цялата правосъдна система.

"Ако в действителност желаеме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, правосъдната система и действието на институциите, има потребност от доста сериозен парламентарен дебат”, добави Николай Младенов. По думите му този спор е просрочен, само че той би трябвало да се състои в спокойна среда, в която всички отзиви се чуват.

На въпрос дали е излаз оставката на Борисов от политическата рецесия в страната, той съобщи, че не е .

"Изходът от политическата рецесия е един спокоен разговор. Ако го стартираме в този момент, той може да отиде и по-натам във времето. Инстинктивно всеки българин знае какво желае да се промени в нашата страна. Нека да го има този разговор. Моят зов е всички да седнат на масата и да поговорят за бъдещето на България, само че това би трябвало да се случи умерено, в случай че не - политическата рецесия ще продължи. Надявам се президентът и министър председателят да могат да седнат на една маса, тъй като другояче ще продължи и ще се задълбочи институционалната рецесия ", изясни още Младенов. По думите му един от уроците, които е научил от това да е в ръководството и в опозицията е, че доста елементарно се дава ум в профил.

Що се отнася до митингът пред Румънското посолство, при който бе изпочупена една кола, той съобщи, че продължава да има вяра, че българското общество има сериозна степен на разсъдък и на приемливост. „ Гледката на хора, които трошат колата на една жена с две плачещи деца вътре е грозна панорама. Българската политическа просвета не обича черепи, ковчези и кости ", безапелационен е Младенов.

Попитан дали имаме имиджов проблем поради митингите, той съобщи, че това не наподобява добре и подкопава доверието в институциите ни. "Това се трансформира доста елементарно, когато нещата в страната ни се успокоят ", счита още той.

„ Влизаме в доста сложен стопански интервал, не желая политическата рецесия, която имаме сега, да се трансформира в междуинституционална”, акцентира още Младенов. Рискът обаче от такава рецесия бил извънредно действителен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР