ДБ вече не стои зад идеята за премахване на фигурата

...
ДБ вече не стои зад идеята за премахване на фигурата
Коментари Харесай

Прозрение! Христо Иванов се отказа да премахва фигурата на главния прокурор

Демократична България към този момент не стои зад концепцията за унищожаване на фигурата на основния прокурор, въпреки въпросът да е бил обсъждан в диалог с ПГ на Движение за права и свободи.

 

Тази изненадваща позиция показа съпредседатерят на Демократична България Христо Иванов пред медии в коридорите на Народното събрание.

 

Той уточни, че неведнъж е приказвал за премахването на фигурата на основния прокурор, само че едвам в този момент призна, че цялостното му унищожаване е  " в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 година " - нещо, за което неведнъж предупреждаваха конституционалисти

 

" От тази позиция това, за което приказваме, е обезсилване на тази фигура, а не на премахването ѝ като такава. Не споделям, че това е наложително най-хубавото решение за прокуратурата. В сегашната обстановка най-лесното е да има единодушие да няма такава фигура, тъй че никой от играчите да не може да реши кой ще е идващият основен прокурор ", изясни страховете си Христо Иванов. 

 

Вчера (13 юни) в коментар пред " Нова телевизия " Кирил Петков, съпредседател на " Продължаваме промяната " и съдружен сътрудник на " Демократична България ", беше по-краен в позицията за фигурата на основния прокурор. Каза, че позицията на обединението е за премахването на поста. " Ние се надяваме да няма идващ основен прокурор. Промяната в конституцията да резултира до обстоятелството, че няма такава служба в България. "

 

Христо Иванов сподели още, че на този стадий от ПП-ДБ избират диалозите да не се водят обществено, както и в тях да взе участие министърът на правораздаването Атанас Славов. " На този стадий желаеме да проведем кръг от неофициални диалози ", добави Иванов.

“Проектът за правосъдна промяна ще го видите сега, в който стартират консултациите с всички останали сили. Целта ни не е да бързаме и да сложим първи плана на масата, с цел да обявим, че тематиката е открита от нас. Целта е единодушие. Много обединения започнаха да настояват, че те са разкрили тематиката за правосъдната промяна, схващам го с усмивка. ”, сподели още той.

 

На въпрос от публицисти съпредседателят на " Демократична България "  категорично отхвърли да е било обсъждано той да стане еврокомисар.

 

Едновременно с това  Христо Иванов предизвести, че назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи основават напрежение в ръководещото болшинство.

Иванов сподели това в отговор на въпрос за медийни изявления, в които се твърди, че Кирил Петков е обсъждан за поста еврокомисар, а Виолета Лорер - за български представител в Европейската капиталова банка:

„ Аз мисля, че в тази настройка напрежението непрекъснато ще участва и не може да не участва. Нищо друго от това, което непрекъснато усещаме “.

 

Христо Иванов акцентира, че има разговор с Европейска комисия и се разисква какво е упованието на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен. " Вариантите обаче ще се разискват в държавното управление ", сподели съпредседателят на ПП-ДБ.

 

Попитан дали той е дал концепция на Политическа партия и ГЕРБ да бойкотират избора на ръководител на комисията по имунитетите, Иванов отговори с „ не “.

Попитан по какъв начин ще се взимат решенията за назначения на заместник-министри, регионални шефове, регулаторни органи, депутатът съобщи, че това занапред би трябвало да се разисква и че на този стадий може единствено да отговори, че с доста здрав разсъдък, самообладание и внимание ще би трябвало да се взимат тези решения.

 

По мотив прозрението на Христо Иванов примоняме последния коментар на  Богомил Бонев:

 

" Винаги съм знаел, че подобен правист, без на практика опит като Христо Иванов, не може да направи никаква смислена правосъдна промяна.

 

За да направиш нещо, би трябвало да имаш визия за него, да знаеш по какъв начин ще наподобява пътят за реализиране, крайният резултат и какви може да са страничните последствия.

 

Христо няма и един работен ден като правист. Работата в Неправителствени организации не е юридически стаж. И няма визия какво желае да направи.

Неспособността му да осмисли каква тъкмо правосъдна промяна ни би трябвало пролича още при първия му опит като зависещ на Борисов – вицепремиер и министър на правораздаването от Реформаторския блок.

Изпълнени бяха всичките му прищевки и показа за промяна.

И се получи настоящето положение.

 

Пак, в името на историческия компромис, в този момент се прегърна още веднъж с Борисов. А още по-плътно с Пеевски, с цел да стане ситуацията по Монти Пайтън. Вече стигнаха до отричане въобще на фигурата на основен прокурор.

 

Защото друго не могат да измислят.

 

Не могат да измислят по какъв начин да го управляват, значи по-добре да го няма.

И нямат визия дори какви ще са последствията.

Мини основни прокурорчета ще стартират да се мултиплицират от всеки ъгъл.

Затова, най-хубавото, което може да се направи за правосъдната промяна е, да се изолират „ реформаторите “.

Направете им групи за взаимопомощ. Като анонимните алкохолици, примерно. Нека си дискутират в групите, единствено да не пипат законите.

 

Явно тези хора са нанесли до момента големи вреди на правосъдната система. Следващ техен опит ще ни върне към нормалното право ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР