Датският крал Фредерик Десети се възкачи днес на престола. Той

...
Датският крал Фредерик Десети се възкачи днес на престола. Той
Коментари Харесай

Дания има нов крал - Фредерик Десети наследи майка си Маргрете Втора

Датският крал Фредерик Десети се възкачи през днешния ден на престола. Той наследи майка си, кралица Маргрете Втора, която публично абдикира, откакто бе монарх в продължение на 52 години. Огромно голям брой се събра в Копенхаген, с цел да стане очевидец на този исторически миг, заяви Ройтерс.

Осемдесет и три годишната Маргрете шокира страната в новогодишната вечер, когато разгласи, че възнамерява да стане първият монарх на Дания от близо 900 години, който непринудено се отхвърля от трона.

Маргрете подписа през днешния ден декларацията за абдикирането си по време на съвещание на Държавния съвет в Народното събрание, заяви кралският замък. В Дания, една от най-старите монархии в света, няма коронация.

На съвещанието участваха държавни представители, Маргрете, 55-годишният Фредерик, неговата брачна половинка Мери, родена в Австралия, която става кралица, както и най-големият им наследник, 18-годишният Кристиян, който в този момент към този момент е престолонаследник.

Десетки хиляди хора се събраха в датската столица, с цел да станат очевидци на тези събития - знак за голямата известност, на която се радва монархията в близо 6-милионната страна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР