Дървесно Кенгуру е торбест бозайник, който прилича на обикновеното кенгуру,

...
Дървесно Кенгуру е торбест бозайник, който прилича на обикновеното кенгуру,
Коментари Харесай

Дървесно Кенгуру

Дървесно Кенгуру е торбест бозайник, който наподобява на елементарното кенгуру, само че за разлика от него живее по дърветата. Дървесно Кенгуру е забавно животно със мощно развита мускулатура, с помощта на което може да прави дълги скокове.

История на Дървесно Кенгуру

Смята се, че Дървесно Кенгуру се е появило на планетата ни преди към 100 милиона години. Днес Дървесно Кенгуру може да се срещне в североизточната част на Австралия, както и на остров Нова Гвинея. Дървесно Кенгуру избира да живее в гори, които са на към 3000 метра надморска височина. По-рядко Дървесно Кенгуру може да се срещне в равнинни местности. Тропическите гори обаче си остават обичано място за живот на представителите на този тип.

Почти целия си живот Дървесно Кенгуру прекарва измежду клоните на дърветата на височина от 5 до 20 метра, без въобще да се опасява от прекомерно огромните височини. Дървесно Кенгуру е заплашен тип, на планетата са останали не повече от стотина представители на този скотски тип.

Въпреки че Дървесно Кенгуру на процедура е тип, заплашен от измиране, това не стопира някои бракониери да ловят това екзотично животно, с цел да го продадат на някой зоопарк по света. Някои Дървесни Кенгурута са част от специфична стратегия за възобновяване на популацията, защото експерти от целия свят поставят старания този скотски тип да бъде непокътнат от дефинитивно изгубване.

Как наподобява Дървесно Кенгуру

Дървесно Кенгуру е дълго от 1. 3 до 1. 8 метра дружно с опашката, като опашката му е малко по-дълга от тялото. Дървесно Кенгуру тежи от 5 до 18 кг според от разновидността на типа, както и от изискванията, в които живее. Горната част на тялото на Дървесно Кенгуру е сивкаво кафява или черна, а долната част нормално е бяла. Много постоянно се срещат и представителите на типа с рижава четина, която минава в сивкава към корема, който може да е доста ярък и даже бял.

 дървесно кенгуру на дърво

За разлика от елементарното кенгуру, което има мощни дълги задни крайници, Дървесно Кенгуру е с къси задни крайници с доста необятни стъпала. На лапите си Дървесно Кенгуру има огромни извити нокти, които оказват помощ на животното да се захваща за стволовете и клоните на дърветата. Предните и задните крака на Дървесно Кенгуру са с съвсем идентична дължина.

Предните крака на Дървесно Кенгуру му служат, с цел да се захваща за клоните на дърветата и да се издига все по-нагоре. Мускулатурата на тялото и на крайниците на Дървесно Кенгуру е извънредно добре развита, с помощта на което то демонстрира в действителност акробатични качества.

Ушите на Дървесно Кенгуру са дребни, с обли краища. Муцуната на Дървесно Кенгуру е много къса, само че формата й припомня на тази на елементарното Кенгуру. Носът на Дървесно Кенгуру е дребен и черен на цвят, животното го мърда от самото начало, с цел да се ориентира къде може да откри храна, а мъжкарите го употребяват и с цел да надушат женска, която е подготвена за чифтосване.

Опашката е щедро покрита с четина и служи на Дървесно Кенгуру за балансиране при скачането и за смяната в посоката на скока. Очите на Дървесно Кенгуру са дребни, с мрачен цвят и любопитен взор.

С какво се храни Дървесно Кенгуру

Дървесно Кенгуру се храни с растения, като избира дървесни листа. Понякога Дървесно Кенгуру се храни с цветовете на дърветата, а също по този начин и с плодовете им. Дървесно Кенгуру хапва на драго сърце зърна, кората на дърветата, а също и цветния нектар. Много рядко Дървесно Кенгуру хапва яйца, които открива по дърветата.

Ако е доста гладно, Дървесно Кенгуру може да изяде и дребна птица, доста постоянно жертви стават новоизлюпени птичета. Понякога, в случай че не може да откри задоволително храна по дърветата, Дървесно Кенгуру слиза на земята, само че там се движи доста постепенно и тромаво и постоянно става жертва на хищници. Дървесно Кенгуру слиза на земята и когато желае да пие вода, защото не е получило задоволително течности от листата, плодовете и цветовете на дърветата.

Понякога Дървесно Кенгуру търси яйца на птици по земята и в случай че е доста гладно, не подценява разнообразни типове инсекти и червеи, а също по този начин разнообразни типове безгръбначни. Тъй като отделя за търсене на храна и хранене единствено към 6-7 часа в денонощието, Дървесно Кенгуру е доста лакомо и когато е будно, не стопира да се храни. Ако не се е нахранило добре, Дървесно Кенгуру може да не успее да заспи денем и тогава рискува да се спусне на земята и денем в търсене на храна.

В такива случаи Дървесно Кенгуру става обект на гонене от разнообразни типове хищници, а също по този начин и от бракониери, които елементарно съумяват да изненадат мъчно преносимото животно. То няма опция да се отбранява като елементарното кенгуру, което употребява от време на време предните си лапи като боксьор и рита с големите си задни крайници.

 дървесно кенгуру с дребното си

Размножаване на Дървесно Кенгуру

Не съществува размножителен интервал за Дървесно Кенгуру, това животно се развъжда през цялата година. Мъжкарите се бият измежду клоните на дърветата за благосклонността на женските, подготвени за чифтосване. Понякога при тези борби някой от мъжкарите може да пострада съществено.

Бременността на женското Дървесно Кенгуру трае към месец и малко. Майката ражда по едно малко, което е мощно недоразвито и макар дребния си размер съумява да стигне единствено до торбата, където продължава да се развива. Малкото остава в торбата към 10 месеца и там пие извънредно хранителното мляко на майка си от специфични зърна в торбата. След като стане на към година, дребното излиза вечно от торбата, само че продължава да се движи компактно с майка си най-малко още половин година.

Любопитни обстоятелства за Дървесно Кенгуру

Когато скача, Дървесно Кенгуру съумява да задържи тялото си не във отвесно, а в хоризонтално състояние. Така може да прави скокове до 3 метра дължина. Дървесно Кенгуру може да скача от огромна височина - към 18 метра.

Дървесно Кенгуру е интензивно най-вече през нощта. През останалото време на денонощието Дървесно Кенгуру спи по клоните на дърветата. Дървесно Кенгуру живее в дребни групи от по три или четири животни, като те постоянно са семейство - мъжага, неговата женска и техните дребни.

Дървесно Кенгуру живее към 15 години, само че в зоопаркови условия може да доближи до 20-годишна възраст. Естествените врагове на Дървесно Кенгуру са кучето динго, питони и други хищници.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР