Държавното обвинение вече каза, че действията на МВР са незаконни.

...
Държавното обвинение вече каза, че действията на МВР са незаконни.
Коментари Харесай

СГС: Прокуратурата казва законен ли е обискът на Борисов

Държавното обвиняване към този момент сподели, че дейностите на Министерство на вътрешните работи са противозаконни. Коментар на адв. Менко Менков  – съдът дефинира дейностите като противозаконни, това е произнасянето. Показанията на ПростоКиро пред проверяващ служител на реда са безусловно оскъдни

Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните от Софийската градска прокуратура (СГП) претенции за правосъдна глоба по осъществените процесуално-следствени дейности по претършуване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Припомняме, държавното обвиняване сложи въпроса дали е имало съображение за необходимост при обиските.

Прокуратурата споделя, че за всички процесуално-следствени дейности е трябвало да има авансово правосъдно позволение т.е. без такова дейностите са противозаконни.

Освен това, те са осъществени от полицията т.е. незапознат орган – трябвало е да бъдат осъществени от Следствието.

Съдия Вера Чочкова споделя, че в досъдебното произвеждане прокурорът е единственият орган по управлението на следствието, заради което констатацията му за незаконност на съответни дейности, осъществени от проверяващия орган, е в границите на неговата подготвеност и не се нуждае от правосъдно утвърждение.

Доколкото в актуалното произвеждане прокурорът изначално приема, че осъществените дейности са опорочени, настояването му да бъде валидирано от съда е неприемливо, написа в определението си арбитър Вера Чочкова.

Проверката се прави по сигнал на съдружие БОЕЦ, който пък е единствено по отрязъци от средствата за всеобща информация, разяснява адв. Менко Менков.

Няма по какъв начин да знам за какво проверяващите са се насочили единствено към Васил Божков, добави той.

След привършване на инспекцията сътрудниците е трябвало да изпратят документите на СГП, която да реши дали да продължи следствието.

Изведнъж е разпитан Кирил Петков, което деяние е нелегално, сподели Менков.

Разследването може да се прави единствено от следователи, а не от служители на реда, сподели той като цитира Наказателно-процесуален кодекс.

Когато става въпрос за необходимост, би трябвало да има заплаха от заличаване на доказателства. Тя се употребява при така наречен наркобанди. Но полицията в тази ситуация решила, че би трябвало да прави такова претършуване без да уведоми прокуратурата.

А единствено тя е способена да внесе настояванията на полицейските органи или следователите в съда. Те по закон не могат да показват протоколите си за одобрение в съда, а на съответния прокурор.

Съгласно действието, което те смятат че са направили Борисов, Горанов и Арнаудова, е изнудване и за него е способена само Софийска градска прокуратура.

СГП внася тези протоколи неотложно в петък следобяд откакто ги е получила, близо 20 часа след акцията, изясни хронологията на закононарушенията на Министерство на вътрешните работи адв. Менков.

Липсват две съществени предпоставки без които съдът не може да утвърди каквито и да е протоколи в този случай.

Първото е неналичието на необходимост, тъй като повече от месец и половина полицията ревизира този сигнал. Нито някой е избягал, нито се е укрил. Напротив – непринудено и тримата са отишли още декември месец да дадат показания.

Второ, показанията на Васил Божков не са никакви доказателства по делото, сподели адв. Менков. Самият „свидетел“ е от повече от две години в ОАЕ и е неуместно някой да си мисли, че може различен да отиде да му въздейства по някакъв метод, сподели Менков.

Това условия, нямам подозрение, че е било известно на всички участници в тези противозаконни дейности, заключи той.

Оставям на вас да си извършите изводите за какво е действано по този начин – никой съд не може да утвърди сходни дейности, безапелационен е адв. Менков.

Не е налице необходимост в тази ситуация и е налице осъществяване на дейности от незапознат орган – това е смисълът на произнасянето на съда, изясни Менков.

Изводът е, че българският съд е оповестил за незаконосъобразни дейностите на Министерство на вътрешните работи. Прокуратурата ще изземе материалите от Главна дирекция Национална полиция и ще ги разпореди на следователи, какво те ще вършат нататък, следва да забележим.

От дома на Бойко Борисов не е конфискувано нищо с изключение на приветствен адрес от Васил Божков, календари и рекламни материали.

Поздравителният адрес на Божков изяснява по какъв начин един „изнудван“ човек поздравява различен за Нова година или за Коледа.

Сега те се намират без правно съображение в Министерство на вътрешните работи. Ние ще желаеме да се върнат, въпреки те да нямат никаква стойност.

Предполагам, че моите клиенти ще изразят единодушие непринудено да ги предадат за „доказателства“ по делото.

От Министерство на вътрешните работи са конфискувани 200 $ и не знам какъв брой си крони от Севда Арнаудова за командировъчни, които, несъмнено, ще би трябвало да й ги върнат. Не е нелегално да притежаваш пари, сподели Менков.

До четвъртък ще подадем жалбите за задържането и на тримата в Административен съд. Производството е на две инстанции.

То се развива по Закона за Министерство на вътрешните работи и не касае досъдебното произвеждане. Чисто юридически желаеме българският съд да се произнесе по задържането. Според нас то е незаконосъобразно, сподели Менков.

Незаконното досъдебно произвеждане е формирано по противозаконен метод.

Днес дефинитивно е ясно, че са противозаконни и претърсванията, въпреки че за това не е належащо изговаряне на какъвто и да било съд.

И на трето място за трите заповеди – в 23 часа за господин Борисов, в 1 часа за господин Горанов и в 3 часа – за госпожа Арнаудова.

Тези заповеди за задържането са издадени по Закона за Министерство на вътрешните работи едвам след „твърдяното“ формирано досъдебно произвеждане. А тъкмо противоположен е редът. Затова заповедите са издадени от контрольор, тъй като проверяващите служители на реда не могат да издават такива заповеди. Само на това съображение те са порочни.

Да не приказваме, че нито са упоменали по кое време, по отношение на кого, по какъв начин е осъществено изнудването. Не може никой да бъде арестуван за 24 часа, в случай че няма законови предпоставки, сподели Менков.

Каква е нуждата тези хора да бъдат арестувани и то по тъмни доби, когато прокуратура и съд са затворени? какъв е бил казусът да се поканят да се явят на идващия ден и в случай че желаят да им повдигат обвинявания, попита риторично Менков.

Нито Борисов, нито Арнаудова, нито Горанов са избягали като Божков в Дубай. Те са си тук и всеки ден са си на работа, добави Менков.

Това е принуда, тъй като законът изисква противоположното – първо събиране на доказателства и тогава обвинявания.

Претърсвания по необходимост при тримата към този момент са безусловно невъзможни. Но в случай че решат, че някакви доказателства били изнесли и отново си ги внесли в къщите, би трябвало да имат позволение на прокуратурата.

Свидетелските показания на Божков се преценят от прокурора и от решаващия съд, уточни още Менков.

В случая  показанията на Кирил Петков, снети му от проверяващ служител на реда, е все едно не съществуват, тях ги няма всъщност.

Нито някой може да укрие отчета на АДФИ, нито на МФ, с цел да се твърди, че това е първото деяние по обвиняването, разяснява Менков.

От показанията на Петков се вижда, че той не е възприел нищо в интервала 2014-2019, защото той няма никакъв досег до това. С две думи – те са оскъдни.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР