Държавното дружество Булгаргаз ще поиска от КЕВР по-голямо от планираното

...
Държавното дружество Булгаргаз ще поиска от КЕВР по-голямо от планираното
Коментари Харесай

Булгаргаз потвърди, че газът ще поскъпне с повече от планираното

Държавното сдружение " Булгаргаз " ще изиска от КЕВР по-голямо от плануваното повишаване на природния газ от 1 октомври. Това бе доказано от ръководителят на държавния снабдител Николай Павлов. Павлов отхвърли да посочи с какъв % тъкмо ще се усили цената на газа, само че от думите му стана ясно, че сигурно ще е с повече от 16 %.

" Търсенето е доста огромно, предлагането не може да го покрие, по този начин се стига до тези цени “, изясни Павлов в отговор на въпроса за какво се повиши доста цената на природния газ.

По думите му аргументите за нарасналото търсене е съживяването на стопанските системи след отпадането на най-строгите Коронавирус ограничения и студената и дълга зима в Европа, която е изпразнила газовите складове.

„ Разрази се ценова война сред Европа и Азия, азиатските пазари заплащат доста по-високи цени и надлежно танкерите потеглят към Азия “, уточни още Павлов пред bTV.

Той разгласи, че българските консуматори получават с към 25% по-евтин газ от тези в останалите европейски страни. Това е допустимо с помощта на ценовия микс и доставките от Русия и Азербайджан.

От Азербайджан получаваме газ, макар че не е построена връзката с Комотини в Гърция. Това обаче носи риск за доставките, изясни шефът на „ Булгаргаз “. По последни данни интерконекторът ще е подготвен на 1 юли следващата година и това ще ни обезпечи 1 милиарда кубични метра газ от Азербайджан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР