Държавното дружество "Автомагистрали" получава 474.65 млн. лв. (без ДДС) за

...
Държавното дружество "Автомагистрали" получава 474.65 млн. лв. (без ДДС) за
Коментари Харесай

АПИ налива близо 500 млн. лв. в държавно дружество без търг

Държавното сдружение "Автомагистрали " получава 474.65 млн. лева (без ДДС) за подсилване на 74 свлачища и срутища от републиканската пътна мрежа.

Държавното сдружение ще извърши проектантските и строителни действия на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на 3 обекта единствено строителните работи. Сред плановете, по които ще се работи, са прави от пътищата: Соколовци - Смолян - Средногорци, Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна, Костенец - Радуил - Боровец - Самоков, Мизия - Оряхово и други.

От решението на пътната организация излиза наяве, че поръчката е предоставена на държавната компания без осъществяване на търг. Това е уредено в Закона за публичните поръчки, откакто Министерството на районното развиване е едноличен притежател на 100% от капитала на „ Автомагистрали “ ЕАД и правата на страната в сдружението се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството. АПИ също е вторичен разпоредник на бюджетни средства към министъра на районното развиване и благоустройството.

Аргументите на пътната организация са, че директното възлагане ще разреши навременното, бързо и качественото осъществяване на плановете, защото подготовката и провеждането на открита процедура, в това число и възможни обжалвания на решенията за разкриване и класиране, основава предпоставки за закъснение на укрепителните действия и задълбочаване на свлачищните и срутищните процеси.

През септември Министерският съвет отпусна до 31 млн. лева по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2019 година за подсилване на обектите от републиканската пътна мрежа, наранени от свлачищни и срутищни процеси, в идващите три години. Останалите нужни средства ще бъдат обезпечени от приходите от тол такси в интервала от 2020-2021 година за финансиране на цялостното осъществяване на плановете.

Това е вторият огромен план, с който е ангажирано държавното сдружение "Автомагистрали ". В края на предходната година държавното управление отпусна на компанията 1.3 милиарда лева за строителството на автомагистрала "Хемус ". Средствата следва да послужат за създаване на 134 километра трасе. Те се сторят поетапно, като в началото се гради 56 километра права.

Още тогава критиците на кабинета повдигнаха въпроса дали компанията има нужния запас за завършването на дейностите. Строителният министър Петя Аврамова регистрира, че "Автомагистрали " ЕАД разполага с 25 камиона и 20 тежки машини, 9 пътнически автомобила, 58 лекотоварни, а тези до 3.5 тона са 17 броя. Дружеството има и 107 профилирани возила. Така и не бе обяснено дали в действителност строителството не се прави от подизпълнители.

Тъй или другояче, "Автомагистрали " са подписали тригодишни рамкови съглашения с "ПСТ груп ", "Пътища и мостове ", "Галчев инженеринг ", "Инжстройинженеринг " "Геострой ", "ГБС-Инфраструктурно строителство ", "Грома холд " (предишно име "Агромах ") и "Инфрастроежи ". С всяка от тези компании са подписани три вида контракти - рамков договор "за осъществяване на разнообразни типове действия ", контракт за наем на техника и контракт за доставка на строителни материали. Те са до 2021 година, когато се чака да приключи този стадий на дострояването на автомагистралата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР