Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обмисля да включи Куба

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обмисля да включи Куба
Коментари Харесай

САЩ обмислят да вкарат Куба в черен списък

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео обмисля да включи Куба в листата на страните, които спонсорират тероризма. Там към този момент са Иран, Северна Корея и Сирия, написа Ню Йорк Таймс, базирайки се на свои източници.

Предполага се, че това предложение е направено от чиновници на Държавния департамент. Помпео би трябвало да реши дали да утвърди проекта за включване на Куба в листата на страните, спонсориращи тероризма.

New York Times допуска, че този ход ще докара до налагане на американски наказания против кубинските управляващи, което единствено ще усложни работата на новоизбрания президент Джо Байдън. Демократът неведнъж подлага на критика твърдата политика на администрацията на Доналд Тръмп във връзка с острова, по отношение на която ще желае да изключи страната от листата на спонсорите на тероризъм. Този развой обаче ще отнеме няколко месеца.

В отговор на въпроси от вестника представител на Държавния департамент съобщи, че няма да разяснява " полемики или евентуални решения " във връзка с листата. Белият дом също не отговори на въпроси по отношение на обявата.

Тръмп и неговите поддръжници в последно време се пробват да вземат решения, които ще повлияят на политиката на Съединени американски щати при Байдън в първите месеци от ръководството му. По-специално Белият дом разиска усилването на глобите против Китай и Иран.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите връзки с Куба през 1961 година в отговор на национализацията на американската благосъстоятелност. След това Вашингтон разгласи налагането на комерсиално и икономическо ембарго. Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама разгласи нормализирането на двустранните връзки през 2014 година, само че доближаването завърши през януари 2017 година, когато отпред на Съединени американски щати застана Доналд Тръмп, напомня Лента.ру.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР