Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън и румънският външен министър

...
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън и румънският външен министър
Коментари Харесай

Блинкън и Одобеску обсъдиха отломките от дронове в Румъния

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън и румънският външен министър Луминита Одобеску организираха диалог в четвъртък, с цел да обсъдят румънското следствие на остатъци от дронове , открити в Румъния покрай границата й с Украйна, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от " Ройтерс ".

Части от нещо, което може да е съветски дрон,, сподели румънският министър на защитата Ангел Тилвар в сряда, два дни откакто Украйна заяви, че съветски дронове са детонирали на територията на членката на НАТО. Ру мънски публични лица по-рано отхвърлиха известията  и споделиха, че съветските офанзиви в прилежаща Украйна не съставляват директна опасност.

НАТО има ангажимент за групова защита, съгласно който военният алианс смята офанзива против един съдружник за офанзива против всички съдружници .

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в четвъртък, че, сочеща съзнателно нахлуване от страна на Русия, като в същото време акцентира рисковете, които съставляват съветските въздушни удари в такава непосредственост до територията на алианса.

Русия е нанесла въздушни удари на дълги дистанции по цели в Украйна, откогато нахлу в прилежащата й страна предходната година, а Киев няколко пъти рапортува за подозрителни съветски оръжия, които прелитат или се разрушават в прилежащи страни.

При най-сериозния случай ракета, паднала покрай границата, ; Полша и съдружниците от НАТО по-късно обявиха, че това е погрешно изстреляна украинска.

Блинкън и Одобеску също разискаха в допълнение съдействие за з апазване на сигурността на въздушното пространство , в това число идна ротация на спомагателни американски изтребители F-16 за подсилване на задачата на НАТО за наблюдаване на въздушното пространство в Румъния, заяви Държавният департамент.

Министерството на защитата на Румъния съобщи в четвъртък, че страната не е изправена пред директна опасност за своята територия или териториални води от съветските удари против Украйна в сряда вечерта.
 Блинкън от Украйна: Русия би трябвало да признае, че се е провалила
Блинкън от Украйна: Русия би трябвало да признае, че се е провалила

По време на визитата си Блинкън в сряда разкри нов кръг от финансова помощ за Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР