Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова министър-председателя на Косово

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова министър-председателя на Косово
Коментари Харесай

Блинкен отправи ново предупреждение към Косово и Сърбия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани министър-председателя на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич неотложно да деескалират обстановката, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Призоваваме държавните управления на Косово и Сърбия да подхващат незабавни стъпки за понижаване на напрежението ", съобщи Блинкен пред кореспонденти по време на срещата на върха на НАТО в Осло.

Докато Западът се стреми към атлантическа интеграция на Косово и Сърбия, дейностите им могат да повлияят на резултата, съобщи американският държавен секретар.

Съединени американски щати, които нормално поддържат Косово, подлагаха на критика решението на Прищина да назначи кметове в северната част на Косово, откакто те бяха определени с по-малко от 4% изборна интензивност, след протест на изборите от страна на малцинството от етническите сърби, живеещи в тези региони.

" Ние доста ясно изразихме загрижеността си по отношение на някои от подхванатите наскоро дейности. Казали сме това непосредствено на съответните водачи, в това число на министър-председателя Курти ", сподели Блинкен.

Той насочи и предизвестие за " едностранни дейности " от която и да е от двете страни, откакто Сърбия сложи военните си елементи в бойна подготвеност.

Блинкен съобщи, че европейското бъдеще ще отговори на " стремежите на хората в двете страни ".

" Ако някоя от страните подхваща стъпки, които в действителност вършат тази вероятност по-далечна, това в действителност няма да служи на ползите на техните хора ", добави той.

БГНЕС напомня, че това не е първото предизвестие, което идва от страна на Съединени американски щати, откакто на 26 май Блинкен осъди насилието в Косово. Европейски Съюз и Съединени американски щати порицаха гласно дейностите на Косово и започнаха дейности против Прищина, като Съединени американски щати извадиха Косово от взаимните военни образования, а Европейски Съюз предприе дейности за преустановяване на визовата либерализация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР