Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайският лидер Си

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайският лидер Си
Коментари Харесай

Антъни Блинкен се срещна с китайския лидер Си Дзипин

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и китайският водач Си Дзинпин обсъждаха най-горещите въпроси в връзките сред Пекин и Вашингтон. Това се случи на финала на двудневната аудиенция на Блинкен в Китай.

След диалозите Си Дзинпин разяснява сбито, че е реализиран прогрес и има съглашения по съответни въпроси, без да ги назове. Той акцентира, че положителното съдействие се основава на взаимно почитание и откровеност. Посланието след срещата е, че двата стопански колоса са си дали обещание да стабилизират връзките си.

Напоследък те бяха мощно разтърсени поради редица несъгласия по тематики като Тайван, военното наличие на Пекин в Южнокитайско море, човешките права, войната в Украйна.

Антъни Блинкен се срещна и с Ван И - ръководителя на китайската външна политика.

" На всяка среща подчертавах, че директното присъединяване и непрекъснатата връзка на високо ниво са най-хубавият метод отговорно да управляваме разликите и да подсигуряваме, че конкуренцията не минава в спор. И двамата сме съгласни, че е належащо да стабилизираме връзките си ", разяснява Блинкен.

" Изразих загрижеността на Съединени американски щати, споделяна от от ден на ден страни, по отношение на провокативните дейности на КНР в Тайванския пролив, както и в Южнокитайско и Източнокитайско море. Ние не поддържаме независимостта на Тайван и продължаваме да се противопоставяме на всевъзможни едностранни промени на статуквото от която и да е страна. Продължаваме да чакаме спокойно разрешаване на разликите сред страните от пролива ", добави той.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР