Държавният секретар Антъни Блинкен направи необявено пътуване до Украйна в

...
Държавният секретар Антъни Блинкен направи необявено пътуване до Украйна в
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прави необявено пътуване до Украйна

Държавният секретар Антъни Блинкен направи необявено пътешестване до Украйна в четвъртък - второто му посещаване в столицата на страната от началото на войната с Русия преди повече от шест месеца.
Блинкен се срещна с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев, съобщи CNN.

Пътуването му идва в миг, когато Украйна стартира контраатака, целяща да си върне окупираните от Русия региони в южната и североизточната част на страната. Тя съответствува и със срещата на Контактната група по въпросите на защитата на Украйна, чийто хазаин е министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин във военновъздушната база Рамщайн в Германия.

Остин и Блинкен посетиха Украйна в края на април. Те са най-високопоставените чиновници на Съединени американски щати, които са пътували до страната от началото на войната в края на февруари. Множество държавни глави отидоха в Украйна, с цел да се срещнат с нейния президент Володимир Зеленски. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към момента не е пътувал до там, макар че двамата водачи разговаряха по телефона през последните седмици.

Според Държавния департамент Блинкен също по този начин е влезнал за малко в Украйна, когато се е срещнал на границата с Кулеба през март.

Администрацията на Байдън даде обещание непрекъсната поддръжка за Украйна и от началото на спора е отделила повече от 13 милиарда $ за подкрепяне на сигурността. В четвъртък Остин разгласи нов транш от 675 млн. $. Освен това се чака в четвъртък Блинкен да разгласи, че Съединени американски щати имат намерение да дават 2 милиарда $ за подсилване на сигурността на Украйна и 18 други районни страни.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР