Държавният глава ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

...
Държавният глава ще връчи втория мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Румен Радев обяви кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ

Държавният глава ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на 27-и март, оповестяват от президентството. Той ще отиде при втората по величина парламентарна група в 49-то Народно заседание, а точно ПП-ДБ.

Процедурата по сформиране на нов кабинет се върна при президента Румен Радев, откакто Народното събрание гласоподава отхвърли на Мария Габриел за претендент за министър председател от ГЕРБ.

С 227 гласа " за " и 1 " въздържал се " Народното събрание одобри решението на.

Това се случи шест дни откакто тя освен одобри мандата, само че и показа собствен вид на проектокабинет. Съставът му по този начин и не стигна до Народното събрание, откакто беше показан в президентството от Габриел.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че няма да вземат участие в договаряния за сформиране на държавно управление с втория мандат. Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и даже Има Такъв Народ към този момент обявиха още, че в случай че третият мандат стигне до тях - ще го върнат несбъднат. Така най-вероятният сюжет е да се стигне до нови предварителни избори.

След измененията в Конституцията, в случай че се стигне до предварителен избор, президентът би трябвало да назначи длъжностен кабинет, само че за поста длъжностен министър председател може да уточни един от няколко души:

ръководителя на Народно събрание (Росен Желязков);

шефа или подуправител на Българската национална банка (Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров или Радослав Миленков);

ръководителя или заместник-председател на Сметната палата (Димитър Главчев, Горица Кожарева или Тошко Тодоров);

омбудсмана или негов заместител (Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова);

Преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова счита, че времето за избори " 2 в 1 " изтича и позволява, че възможните предварителни парламентарни избори в последна сметка могат да се свикат настрана от тези за Европейски парламент през юни.

Причината за това е, че с цел да се проведат двата типа избор по едно и също време, президентът Румен Радев би трябвало да издаде декрет за насрочване на парламентарен избор преди 9 април. В противоположен случай Централната изборна комисия (ЦИК) няма по какъв начин да съблюдава част от периодите си по закон за организация на парламентарния избор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР