Държавният газов доставчик Булгаргаз се оказа замесен в търговски спор

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз се оказа замесен в търговски спор
Коментари Харесай

Булгаргаз бе замесен в търговски спор чрез запор на плащания

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " се оказа забъркан в търговски спор сред търговец на природен газ и добивното дружество " Петрокелтик ", което експлоатира находището " Галата " в Черно море, стана ясно във вторник. Макар сдружението да не е страна в този спор, негови заплащания към " Петрокелтик " са запорирани поради рекламация на газов търговец по контракт за доставка, стана ясно от пояснения на " Булгаргаз ", откакто в медиите излязоха известия, че има запор върху негови сметки.

Всъщност запорът е върху вземания за 500 хиляди лева, които газовото сдружение е трябвало да заплати на " Петрокелтик " за доставени количества природен газ. На 2 ноември 2017 година обаче " Булгаргаз " е получил известие от частен съдия-изпълнител, с което се желае запор върху бъдещите му заплащания към добивното дружество поради бъдещи искове на тълрговец на газ против " Петрокелтик ".

Практиката една компания, когато счита да съди друга за неплатени суми по контракти, да желае запор по нейни вземания от трети юридически лица, с цел да си подсигурява приемането на претендираните пари, е постоянно срещана. Вероятно са запорирани и други вземания на " Петрокелтик " от други компании за застраховане на залога по комерсиалния спор.

Така на процедура " Булгаргаз " няма право да заплаща на " Петрокелтик " и се явява надзирател на въпросната сума, с която вероятно да се удовлетворят претенциите на газовия търговец, чието име не се показва.

Самата " Петроклетик " също уведомява " Булгаргаз " за въпросния запор и даже насочва молба към държавното сдружение запорираната сума да остане по негова сметка до друго разпореждане от страна на правосъден реализатор, надлежно повдигане на запора, заради отпадане на основанието за блокиране на сумата ".

В същото време обаче добивното дружество стопира доставките си за " Булгаргаз ", базирайки се на форсмажорни условия, и по този начин на процедура заобикаля увеличение на запорираните му заплащания.

На 5 януари 2018 година " Булгаргаз " получава нотариална покана от името на три офшорки, които желаят те да получат запорираните заплащания към " Петрокелтик ", защото те били негови заложни кредитори. Регистрираните на Каймановите острови компании " Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд ", " Уърлдвю Икономик Риковери Фънд " и " Плутос Ейджънси ЛЛС " желаят от държавното газово сдружение да им заплати парите за " Петрокелтик " по банковата сметка на посочен депозитар.

Тъй като " Булгаргаз " към момента не е получил информация за отпадане на основанието за повдигане на запора върху вземанията на " Петрокелтик ", отхвърля да извърши нотариалната покана за заплащанията към сметката, посочена от трите офшорки.

" Позицията на " Булгаргаз " ЕАД е, че се касае за спор сред локални търговски сдружения и способен за неговото разрешаване е българският съд, според настоящото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да сътвори ненужно напрежение, обвързвано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната ", написа в позицията на държавното газово сдружение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР